Vegan dieet beter voor honden

The Optimist 3 mei 2022 Natuur & Milieu

Uit Brits onderzoek blijkt dat een veganistisch dieet beter is voor de gezondheid van honden dan gangbaar hondenvoer op basis van vlees. Dit is de eerste keer dat wetenschappers op grote schaal de gezondheid van veganistische honden onderzochten.

Een team van onderzoekers in Engeland en Australië concludeert dat een veganistisch dieet voor honden de minste gezondheidsrisico’s heeft. Gezondheidsindicaties van de onderzochte dieren en hun eetpatronen waren onder andere het aantal dierenartsbezoeken, medicatiegebruik en de beoordeling van de dierenarts. Bij bijna alle categorieën scoorden honden die gangbaar hondenvoer gevoerd kregen beduidend minder dan de honden die plantaardig hondenvoer en hondenvoer gebaseerd op rauw vlees aten. Op basis hiervan zou je zeggen dat rauw vlees en plantaardig voer de beste opties zijn, maar de ‘veganistische honden’ hebben volgens het onderzoek minder last van spier- en botproblemen, bijna de helft minder afwijkingen bij hun oren, en qua gedrag werden er ook minder problemen opgemerkt.

Lekker en gezond

Bij een andere analyse werd het verband tussen hondenvoer en het voorkomen van 22 specifieke gezondheidsproblemen gemeten. Van de onderzochte viervoeters had 49 procent van de honden met traditioneel voer minstens een van deze kwalen, 43 procent van de rauw vleeseters, en slechts 36 procent van de honden met een plantaardig dieet. Het onderzoeksteam merkt op dat een rauwvleesdieet specifieke gezondheidsrisico’s heeft, zoals een vergrote kans op het binnenkrijgen van ziektekiemen uit voedsel. Daarom concludeert het onderzoek: ‘De gezondste en minst risicovolle voedingskeuzes voor honden zijn nutritioneel volwaardige veganistische diëten.’

Uit eerder onderzoek blijkt dat honden niet kieskeurig zijn over hun eten. Honden en katten blijken evenveel te genieten van plantaardig voer als van traditioneel voer. Ook de voedingswaarde van een veganistisch hondendieet doet niet onder voor traditioneel voer.

Ecologische pootafdruk

Volgens Pablo Moleman, manager Food Industry & Foodservice van de non-profitorganisatie ProVeg, duidt het onderzoek op kansen om niet alleen de gezondheid van honden, maar ook die van de planeet te verbeteren. ‘Huisdiervoer maakt een substantieel deel uit van de wereldwijde vleesconsumptie, die een bedreiging vormt voor het klimaat en de natuur op aarde. In vergelijking met mensen is het voor honden relatief nog gemakkelijker om over te stappen naar plantaardig voedsel, dat een veel lagere impact heeft op het milieu.’

Eerder publiceerde The Optimist al over de potentie van een veganistisch dieet voor honden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Vegan dieet beter voor honden”

  1. Interessant. Kunt U ook de verwijzing geven naar de publicatie van het onderzoek?

Geef een reactie