Veel gezondheidswinst te behalen door meer kennis over vitamines

The Optimist 28 sep 2017 Gezondheid

Afgelopen week was de 50PlusBeurs, een beurs voor actieve 50-plussers met allerlei interessante informatie, leuke activiteiten en entertainment. Tijdens deze beurs is er onder de deelnemers onderzoek gedaan naar de kennis en het gebruik van vitamines. En wat blijkt? Dit kan beter.

Zo bleek namelijk dat 54 procent van de vrouwen die tussen de 50 en 70 jaar waren en 47 procent van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet aan het advies van de Gezondheidsraad houden om extra vitamine D te nemen. Dit terwijl vitamine D een belangrijk vitamine is voor een goede weerstand en werking van de spieren.

Minder kennis over vitamines en mineralen

Ook bleek 54% van de ondervraagden niet te weten dat vitamine B12 minder goed bij ouderen wordt opgenomen. Maar ook wist een grote groep, die dagelijks medicijnen gebruikt, niet dat het langdurig slikken van bepaalde medicijnen van invloed kan zijn op bijvoorbeeld de opname van voedingstoffen uit de voeding, de eetlust en de stofwisseling. Zo kunnen maagzuurremmers bijvoorbeeld voor een tekort van het mineraal magnesium zorgen en plastabletten kunnen zorgen voor een tekort aan het vitamine B1 en de mineralen kalium, zink en magnesium.

Door deze doelgroep goed te informeren over alle belangrijke voedingsmiddelen, al dan niet in combinatie met geneesmiddelen, zou er dus veel gezondheidswinst behaald kunnen worden. Door deze gezondheidswinst zal je je niet alleen fysiek beter voelen, maar ook geestelijk. Bepaalde vitamines en mineralen zorgen er namelijk ook voor dat we ons fitter voelen en minder prikkelbaar zijn.

Nog meer gezondheidswinst door te bewegen en naar buiten te gaan

Naast meer voorlichting over voeding is het ook belangrijk dat ouderen actief blijven. Zo is onlangs natuurlijk gebleken dat dansen een manier is om het brein jong te houden. Maar ook het regelmatig naar buiten gaan, bijvoorbeeld om een wandeling te maken, doet een mens goed, zeker als het zonnetje schijnt. Door zonlicht maakt je lichaam namelijk vitamine D aan, één van de vitamines waarvan de Gezondheidsraad adviseert deze extra te nemen op latere leeftijd.

Bron: Supplementinfo
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.