Dansen: een manier om het brein jong te houden

The Optimist 5 sep 2017 Gezondheid
Of je nu jong of oud bent, dansen is iets wat je eigenlijk altijd moet blijven doen. Het zorgt er voor dat je lekkerder in je vel zit en daarnaast is nu gebleken dat het ook het perfecte middel is om het brein jong te houden.

Dansen houdt je in beweging en kan je hierdoor jong(er) houden. Maar daarnaast helpt dansen ook tegen ouderdomsverschijnselen. Uit onderzoek met mannen en vrouwen die een gemiddelde leeftijd van 68 jaar hadden bleek namelijk dat hun hippocampus versterkt werd. De hippocampus is het deel van het brein dat betrokken is bij het geheugen en het bewaren van het evenwicht.

Dansen voor de gezondheid

De mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar werden in twee groepen verdeeld die allebei een cursus kregen. De ene groep deed mee aan een danscursus en de andere groep deed mee aan een algemene fitnesscursus, met Nordic walking en fietsen. Beide groepen gingen wekelijks naar hun cursus voor een duur van 18 maanden.

Op beide onderzoekpopulaties hadden de cursussen een positief effect. De hippocampus was namelijk bij beide groepen gegroeid, echter waren de resultaten in de groep die deelnam aan de danscursus het grootst. Zo kon deze groep aan het einde van het trainingsprogramma van 18 maanden beter op één been balanceren dan voor de cursus. Bij de deelnemers die meededen aan de algemene fitnesscursus was er geen verschil in balans te zien.

Een leuke manier om jong te blijven

Mogelijk komt dit verschil voort uit de afwisseling in lichaamsbeweging wat bij dansen het geval is, hierdoor wordt het brein meer gestimuleerd. Dansen is dus een krachtig instrument om zowel lichaam en geest uit te dagen.

Naast dat dansen goed is om het brein jong te houden, is het ook nog eens heel erg leuk om te doen.

Bron: NU
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.