Van ‘randverschijnselen’ naar serieuze opties voor onze voedselvoorziening

The Optimist 4 nov 2019 Economie

Tuinderijen op grondslag van permacultuur, regeneratieve boerderijen op basis van coöperaties, dennenbossen die worden omgevormd tot voedselbossen en verschraalde akkers die in voedselrijk landschap veranderen, overal in Nederland en in België schieten de initiatieven als paddenstoelen uit de grond.

DOOR: MADELON OOSTWOUD

Wie duurzame, ecologisch verantwoorde voeding wil kopen, kan hopelijk terecht bij een plaatselijke natuurwinkel voor biologisch en biodynamische lokale teelt. Op de biotuinwijzer.nl tref je alle biologische kwekers van planten, bloemen én voedsel. Gaat je betrokkenheid nog verder dan kun je in de nabije omgeving misschien aansluiten bij een initiatief als herenboeren.nl. Ook op toekomstboeren.nl vind je initiatieven om bij aan te sluiten. En via Food Value kunnen consumenten in contact komen met lokale voedselleveranciers. En dit zijn niet de enige waardevolle ontwikkelingen van de laatste paar maanden.

Waarde van ons voedsel

Mispel, melde, landkers, pimpernoot, kroos en kruisbes zijn lekkere en gezonde planten die je vast en zeker tegenkomt bij een bezoek aan een lokaal voedselbos. Groeit het besef over de waarde van lokaal eten, dan groeit ook het besef dat een avocado uit de supermarkt niet kost wat die eigenlijk moet kosten. En dat brengt ons weer op het belang van True Cost Pricing en de manier waarop dat de kringlooplandbouw dichterbij brengt, waarover The Optimist afgelopen week in de Daily schreef.

Als de boer voor veranderingen naar de supermarkt wijst en de supermarkt naar de consument, blijkt uit al deze initiatieven dat… de consument zijn eigen weg begint te zoeken, en bereid is voor gezonder en lekkerder eten enige moeite te doen. Het is niet de consument die hardnekkig vasthoudt aan lage prijzen, ook al wil de demonstrerende boerenstand ons dat doen geloven.

Wie meer wil weten over permacultuur en voedselbossen, attenderen we graag op het artikel Begin ook een voedselbos dat in The Optimist #186 verscheen. Madelon Oostwoud informeert op Schellinkwoud.nl ook over haar voedselbos in Noord-Holland, het boek Voedselbos en de lezingen die ze geeft. Via haar site kun je je opgeven voor cursussen die zij over de geschiedenis van ons eten, permacultuur en kruidenkracht geeft, en de workshop tuintekenen aan haar keukentafel. Ga voor meer informatie naar www.schellinkwoud.nl.

Lees ook: Deze initiatieven kantelen het voedselsysteem.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie