Deze initiatieven kantelen het voedselsysteem

The Optimist 28 okt 2019 Natuur & Milieu

Het huidige voedselsysteem moet op de schop; te lang is de natuur buitengesloten geweest. Verschillende initiatieven zien in dat de huidige productie van voedsel moet kantelen naar een duurzaam voedselproductiesysteem. Van boerderijen tot kenniscentra en van natuurbescherming tot voedselbossen. De twee koplopers sluiten zich daarbij aan en zijn alvast begonnen aan het voedselsysteem van de toekomst.

Het eerste toonaangevende initiatief dat streeft naar een duurzaam voedselsysteem is Herenboeren Nederland. De herenboerenbeweging bestaat uit professionals die aantonen dat de productie van ons dagelijks voedsel beter en duurzamer kan.

Zij brengen dit in de praktijk door burgers ondersteuning te bieden bij de ontwikkeling van een eigen boerderij, de zogenaamde herenboerderij. De boerderijen van de herenboerenbeweging zijn ongeveer twintig hectare en zijn er in eerste instantie voor de productie van voedsel, maar zorgen bovenal ook voor verbinding.

Samenwerken

Een herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf, ook wel farming community en maakt burgers gedeeld eigenaar. De burgers die financieel investeren in deze eigen boerderij, kunnen samen vraaggestuurd produceren en consumeren. De aangesloten burgers hoeven bovendien niet zelf te boeren, dat wordt overgelaten aan een professionele boer.

De eigenaren van de boerderij zijn niet alleen afnemers, maar ook economisch eigenaar, verbonden aan de locatie, de grond en de gewassen, het welzijn van de dieren en de natuur en het landschap. Herenboeren ambieert tot 2026 in heel Nederland de ontwikkeling van tientallen herenboerderijen mogelijk te maken.

Herstel landschap

Een ander initiatief dat de eigendom van landbouwgrond terug bij de burger wil leggen, is Land van Ons. Dit nieuwe platform werkt samen aan het herstel van het Nederlandse landschap en de biodiversiteit, met als doel om een nieuwe, ecologische hoofdstructuur in Nederland te realiseren.

Land van Ons ziet in dat de voedselproductie veel schade heeft aangericht aan het Nederlandse landschap en aan de biodiversiteit. Het initiatief pleit ervoor dat de burger weer eigenaar wordt van landbouwgrond, omdat de politiek de natuur niet de stabiliteit kan bieden die deze nodig heeft.

Land van Ons heeft voor ogen een netwerk van 300 duizend hectare landbouwgrond (15 procent van de huidige landbouwgrond) duurzaam te gaan exploiteren als belangrijk areaal voor de Nederlandse biodiversiteit. Het eigenaarschap van de burger moet niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit, maar ook rust en ruimte teruggeven als tegenwicht voor het hectische bestaan. Daarbij moet het eigenaarschap ons helpen om onze manier van leven anders in te richten.

Het Land van Ons gaat per 1 november 2019 van start en staat nog in de kinderschoenen. Houd het platform in de gaten voor meer informatie en ontwikkelingen.

Onderneem jij zelf ook actie om het voedselsysteem te veranderen? Of ken je mensen die zich hiermee bezighouden? Laat het ons weten in een reactie of mail naar redactie@theoptimist.nl.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Deze initiatieven kantelen het voedselsysteem”

  1. Een beetje grootspraak om dit het eerste toonaangevende initiatief te noemen, achterin de lange rij van initiatieven bij biologisch en biodynamisch werkende boeren hebben de klanten van ‘de meander’ in Brummen dit tuinbouwbedrijf in 2012 overgenomen, gecontinueerd en inmiddels (2019) uitgebreid vanuit een eigen stichting (het Anker). De vervolgplannen voor de omringende 50 hectare zijn reeds op papier gezet en worden (ook vanuit de politiek) ondersteund.

Geef een reactie