Ubuntu in die Suide, Natuurlijk!

The Optimist 24 feb 2020 Zingeving

‘Umuntu ngumuntu ngabantu’. Nee wij zijn niet gek geworden: dit is een Zulu-gezegde dat betekent ‘een mens wordt pas een mens door andere mensen’. Dat is waar Ubuntu over gaat: jouw waarde bepaald door je betekenis voor anderen. Je moet gastvrij, vriendelijk en vrijgevig zijn en met je medemens omgaan zoals je zelf zou willen worden behandeld. Op 19 april 2020 zal Thanda Ecologisch Centrum Beekdaelen het evenement “Ubuntu in die Suide, Natuurlijk!” organiseren om deze leefstijl te eren en bespreken, onder leiding van, onder andere, Jan Terlouw en Stef bos.

Je wordt verwelkomd in de prachtige Sint Dionysiuskerk in Schinnen. Annette Nobuntu Mul, wiens naam je misschien al eens voorbij hebt zien komen in The Optimist, vertelt over haar zoektocht naar Ubuntu in Zuid-Afrika: ‘Veel mensen in de westerse wereld verlangen naar nieuw spiritueel houvast. Onze materiële behoeftes worden prima vervuld, maar op het immateriële vlak zoeken we naar antwoorden: Hoe gaan we met elkaar om? Wat verbindt ons? Hoe zorgen we voor de aarde?’

Jan Terlouw bespreekt zijn fascinatie, en ook zorgen, over de natuur. Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de jagende wolken, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want dit natuurlijk schoon is in gevaar. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.

Stef Bos noemt zichzelf ook wel ‘Kaaskop in Kaapstad’. Met zijn inspirerende en poëtische teksten en muziek weet hij vele harten te raken. Hij is regelmatig te horen en te zien op radio en televisie. Met een mix van Afrikaans en Nederlands zal hij een muzikaal intermezzo creëren, dat niemand onberoerd belooft te laten.

Ben jij geïnteresseerd in dit inspirerende evenement? Je kan nu kaartjes kopen op www.eventbrite.nl. Ook kan je, als je er dan toch bent, een bezoekje brengen aan de prachtige tuin die bij het Thanda centrum is aangelegd. Meer hierover, en de geschiedenis van het centrum zelf, kan je lezen in het artikel van oprichter Annelies Wijts-Verbocht in The Optimist #191.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie