Tweeten als Trump – Je kan het leren

The Optimist 7 mrt 2018 Samenleving

‘Bad News’ is een nieuw spel waarin je leert misleidende koppen te schrijven en neppe tweets te maken. Maar dit spel dient een hoger doel. Na het spelen zijn mensen sceptischer over hun nieuwsbronnen.

Om het spel te winnen moet je onder andere trollen, onjuist nieuws verspreiden, beroemdheden impersoneren en nep-nieuwssites opzetten. Daarmee verspreidt je angst, boosheid en publiek wantrouwen.

Fake news

Onderzoekers aan de universiteit van Cambridge maakten het spel samen met het Nederlandse mediacollectief Drog. De onderzoekers hadden eerder al aangetoond dat mensen als het ware immuun te maken zijn tegen misinformatie door ze bloot te stellen aan kleine hoeveelheden fake news. In een eerder onderzoek focusten de onderzoekers al op misinformatie over klimaatverandering. Toen er veel interesse bleek te zijn in hoe diezelfde technieken kunnen worden toegepast op andere onderwerpen begon het team naar andere mogelijkheden te kijken. Sander van der Linden, director van het Social Decision-Making Lab van de Cambridge Universiteit, zegt in een interview dat het heel duur is om iedereen immuun te maken met de methode van het eerste onderzoek. ‘We vroegen ons af of er ook een manier is om mensen immuun te maken. We bedachten dat het misschien helpt om zelf ook eens in de schoenen te staan van iemand die probeert je te misleiden. Je kan dan veel eerder zien wanneer een ander die tactieken ook hanteert. Daardoor wordt je er vervolgens zelf ook minder door beïnvloed. Je hebt ze geoefend, je hebt er zelf interactie mee gehad.’

Nep-tweets spotten

Tijdens het spel zijn er meerdere opties. Zo kan de speler een nep-tweet maken van Donald J. Trunp over een oorlog met Noord-Korea met de grappige hashtag #KimJongDone. Het spel feliciteert je met het feit dat je zojuist een paar mensen lekker ongerust hebt gemaakt. Vervolgens maak je je eigen nieuwssite (de onze heette The Best Words, ter ere van Trump) en probeer je zo veel mogelijk lezers te verzamelen en hun angsten uit te buiten.

Tijdens het spel verzamelen de onderzoekers ook wat gegevens. In een mini enquête worden een paar vragen gesteld over hoe immuun je al bent tegen fake news en of je na het spel meer weerstand hebt opgebouwd. Het team werkt nu ook aan een versie voor kinderen en een Russische en Oekraïense versie. Deze doelgroepen hebben meer dan de meesten te lijden onder nep-nieuws. In de toekomst kan het spel ook worden gebruikt om radicalisatie tegen te gaan in conflictgebieden.

Het spel ook eens proberen? Klik dan hier.

Lees ook in de Daily:
> Dorpelingen beschermen dier tegen uitsterven
> Deze techniek helpt je gezonder te leven

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie