Tweedehands shoppen tijdens #SecondHandSeptember

The Optimist 2 sep 2020 Samenleving

Een kijkje op sociale media zegt genoeg: het aantal mensen dat op een bewuste manier consumeert lijkt toe te nemen. Op Instagram promoten zogenoemde ‘influencers’ slow fashion en menig garderobe wordt aangevuld met tweedehands pareltjes. Deze omslag in de mode is hard nodig, want fast fashion schaadt mens en milieu.

Ook het Britse Oxfam Novib wil bijdragen aan bewustwording en voert daarom de hele maand september campagne met de hashtag #SecondHandSeptember. De internationale beweging roept op om 30 dagen alleen tweedehandskleding te kopen, en daarbij op sociale media de hashtag #SecondHandSeptember te gebruiken.

13 jaar drinkwater

De campagne van Oxfam en meer bewustwording over alternatieven voor fast fashion zijn hard nodig. Zo wordt veel kleding, ook van grote merken, nog onethisch geproduceerd en is de kledingindustrie erg vervuilend voor het milieu. Ook kost het produceren van kleding veel water: van de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor het produceren van één katoenen t-shirt en één spijkerbroek zou één persoon dertien jaar lang water kunnen drinken.

Langer leven

Nog schadelijker is dat veel kleding niet of nauwelijks wordt gedragen en al snel eindigt op de vuilnisbelt. Een manier om kleding een langer leven te geven is dus om tweedehands te kopen – alleen als je natuurlijk echt iets ‘nieuws’ nodig hebt. Het blijven dragen van de kleding die je nu al in je kast hebt hangen, is daarnaast het meest duurzame wat je kunt doen.

Ook de Nederlandse organisatie MilieuCentraal schenkt in de maand september aandacht aan het reduceren van de afvalhoop. Van 7 t/m 13 september organiseren zij de Week Zonder Afval en kom je in het hele land acties tegen om de afvalberg flink te laten slinken.

Afgelopen maart stond het zakenthema van The Optimist in het teken van duurzame mode. Je koopt de editie in de webshop.

Bron: Oxfam Novib
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Tweedehands shoppen tijdens #SecondHandSeptember”

  1. Tip; oude regenjas niet weg doen; bewaar onderin je fietstas, onverwachts toch een keer in een stortbui terecht kom, en je hebt geen regenjack bij je, want ja de zon scheen toch zo stralend, is in geval van nood , dit een welkom alternatief! Is je badjas niet meer mooi; bewaar en gebruik speciaal als je een maskertje neemt of ander cosmetica “tuttel” werkje doe, dan is het niet zo heel erg vies olie e.d wordt. oude jeans, t shirt, bewaar voor schilderklusjes e.d.

Geef een reactie