Tips voor waterbesparing

The Optimist 12 jul 2019 Natuur & Milieu

Door het veranderen van het klimaat maken wetenschappers zich zorgen dat in de toekomst er watertekorten zullen zijn in ons land. Om een eventueel watertekort beter op te kunnen vangen neemt de overheid maatregelen. Zo komt er een sproeiverbod voor huishoudens. Maar als consument kun je nog veel meer doen.

Het besparen van water kan in alle kamers van het huis. Om te beginnen is de keuken een goede plek voor waterbesparing. Voor kranen zijn tegenwoordig waterbesparende koppen te koop en nieuwe vaatwassers zijn vaak een stuk zuiniger dan oudere modellen. Een andere tip is het bewaren van water waarmee je groenten en fruit wast. Hiermee kan je dan bijvoorbeeld planten water geven. Gooi ijsklontjes die op de grond vallen niet in de gootsteen, maar leg ze in een plantenpot.

Wassen

Met wassen valt er nog veel winst te behalen op het gebied van waterbesparing. Bijvoorbeeld door extra vieze was eerst te laten weken in een teiltje met zeep en water, alvorens het in de wasmachine te doen. Verder kan donkere kleding op lage temperatuur worden gewassen. Een weinig bekend gegeven, is dat veel wasmiddel verdund wordt door de fabrikant. Gebruik geconcentreerde reinigingsmiddelen om was beter schoon te krijgen.

Vijfhonderd liter

In de badkamer valt misschien nog het meeste water te besparen. Twee minuten korter douchen dan je normaal gewend bent per dag, levert maandelijks een besparing van vijfhonderd liter water op, aldus energievergelijk.nl. En een waterbesparend model van een wc heeft dertigduizend liter minder water per jaar nodig dan oude modellen. Daarnaast bespaart het water door bij het tandenpoetsen en haren wassen de kraan tussendoor uit te doen.

Regenton

Water besparen gaat het best als je het niet alleen doet. Leer kinderen de waarde van water en hoe er bewust mee om te gaan. Op internet zijn talloze slimme tips te vinden en mensen die hun kennis willen delen. En niet alleen nieuwe uitvindingen zijn goede manieren om water te besparen. Een regenton die het regenwater uit je dakgoot opvangt kan wel tot tweeduizend liter per jaar besparen.

Bron: energievergelijk.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Tips voor waterbesparing”

 1. Prachtig al die maatregelen tegen de consumenten. Hoe zit het met de maatregelen tegen de producenten en kantoren? Vaak zitten daar de grootgebruikers.

 2. Veel water gaat verloren bij wisselingen tussen warm en koud water v.v. Hoe is dat te voorkomen?

 3. Leuke tips…. die van de was : een teiltje met sopje en dáárna in de wasmachine is beetje vreemd.
  Als ik warm water wil gebruiken komt er 1/2 emmer koud vóórdat het lekker warm is, dus, die 1/2 emmer is goed om de tomatenplanten water te geven. In de keuken vang ik water op, handen afspoelen, bij tandenpoetsen enz.
  De waterschappen beheren toch het waterpeil in de omgeving? In droge periode wellicht minder water ‘bemalen ‘, afvoeren , en zo zorgen dat het grondwaterpeil veilig blijft, ook voor onze huizen.

  Weet iemand hier een oplossing voor????
  Klopt het …
  dat er vanwege de afwatering van mijn kunststof kozijnen een stilstaand laagje water blijft staan IN het kozijn, muggen kunnen hier de eitjes in leggen, en via???? komen ze ongehinderd via die sluiproute naar binnen…
  dát is een raar en ongewenst gevolg van kunststof kozijnen….
  wie weet een oplossing?

 4. Eigelijk is dit gewoon reclame voor Bron: energievergelijk.nl

  en dat is niet echt Optimistisch!

 5. @mark
  Dit noem ik geen reclame maar een bronvermelding. Waar maak jij je druk om man.

Geef een reactie