Tips tegen racisme

The Optimist 5 jun 2020 Samenleving

Het wereldnieuws staat vol met alles rond de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd. Voor velen van ons is dit een wake-up call: er moet iets gebeuren. Toch kan dat nog moeilijker zijn dan je denkt. Wij geven daarom vier tips om je op weg te helpen.

Denk na en spreek uit

Het eerste wat je kunt doen is je bewuster worden van de soms subtiele manieren waarop racisme om je heen leeft. Je moet onderzoeken hoe je als wit persoon bevoordeeld bent en deze kennis gebruiken om iets te doen. Zo is het belangrijk om, ook als racisme niet in het nieuws is, je uit te spreken tegen racistisch gedrag op een familieverjaardag, binnen een vriendengroep of bij een racistische grap. Hoewel je misschien soms denkt dat het onschuldig is (omdat een zwart persoon niet aanwezig is of omdat je relatie alweer wat ouder is) blijft racisme wel op deze manier in leven.

Let op jezelf

Bij jezelf is er ook werk te doen. Hoewel je het misschien niet door hebt, zijn er veel woorden en zinnen die een zwart persoon een onprettig of onveilig gevoel kunnen geven. Bespreek daarom met een zwarte vriend of kennis welke vocabulaire hen op deze manier benadeelt. Daarnaast kan je een kijkje nemen in de gids die het Tropenmuseum over het onderwerp heeft geschreven en het taaldossier van One World. Ook kun je de (Engelstalige) ‘Anti-Racism Checklist for Whites’ invullen om meer over je eigen vooroordelen te weten te komen.

Doneer

Hoewel je zeker zelf aan de slag moet, kun je ook helpen door organisaties en activisten te steunen die zich inzetten tegen racisme in Nederland. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je eigen tijd of publiciteit te geven en door te doneren aan goede doelen die tegen racisme strijden zoals Stichting Nederland wordt Beter en The Black Archives. Op deze manier zorg je er dan voor dat op een groter podium racisme een halt wordt toegeroepen.

Kom samen

De laatste tip is eigenlijk de meest vanzelfsprekende. Het is belangrijk om met witte vrienden, familie, buren of kennissen in gesprek te gaan over wat het is om wit te zijn. Je moet samen onderzoeken wat het witte privilege doet (voor inspiratie om zo’n samenkomst op te zetten kun je terecht bij de handleiding van Dr. Craig Elliott). Het is een ouwenoud advies, maar zeker waar: samen bereik je meer. Het probleem zit nou eenmaal diepgeworteld in onze samenleving en de enige manier waarop we een tegenstroom kunnen bieden is als een geheel.

Bron: Wit Huiswerk
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Tips tegen racisme”

  1. Ik kan eigenlijk nergens uit opmaken dat the Optimist andere dan witte lezers zou hebben. Jullie richten je zelf ook erg vanzelfsprekend tot witte lezers!

  2. Inderdaad, wat doen zwarte mensen om racisme uit te bannen? Zij maken zich daar net zo goed schuldig aan maar daar heeft niemand het over. Over selectief en toch zeker ook hypocriet gedrag gesproken (ook van de blanke mensen hier in Nederland die zoveel rumoer omtrent racisme organiseren).
    Ik heb bijvoorbeeld nog nergens een demonstratie gezien tegen het voortdurend vermoorden van blanken in Afrika, en dat zijn er intussen ook behoorlijke aantallen!

  3. Wat doe ik? Ik heb slechts enkele seconden nodig om me een oordeel te vormen over mensen , dat gaat automatisch, ongemerkt, maar bepaalt wel mijn houding en daar kan die ander niks mee, maar ik wel.Onmiddellijk als ik bij mezelf zo’n negatief oordeel opmerk, ga ik het bewust vervangen door een positief oordeel om zo mijn eigen houding te veranderen. Dit is mijn doel in het leven en het houdt me al mijn hele leven bezig, want makkelijk is het niet, maar wel een voortdurende uitdaging.

Geef een reactie