Tips om positief te blijven in tijden van coronavirus

The Optimist 18 mrt 2020 Samenleving

Wie had het kunnen denken: twee weken geleden leek het coronavirus nog ver weg en nu zijn winkels en horeca gesloten en moeten we allemaal thuiswerken. De impact is groot en dat geeft wellicht een hulpeloos en opgesloten gevoel. Daarom geven wij je drie manieren waarop je toch kunt helpen in deze moeilijk tijden.

#Coronahulp

Je denkt er misschien niet aan, maar mensen die door een coronabesmetting in quarantaine zitten moeten ook hun dagelijkse leven kunnen voortzetten. Boodschappen moeten worden gedaan en ook de hond moet zijn rondje lopen. Dit is lastig als je niet het huis uit mag en daarom bieden momenteel honderden Nederlanders hun hulp aan. Met de hashtag #coronahulp laten zij weten dat ze deze werkjes kunnen overnemen. Ga dus snel Twitter op en laat met #coronahulp weten dat je kan helpen. Ook het oppassen op kinderen van zorgpersoneel kan je via de hashtag aanbieden.

Wat extra aandacht voor de zorg

Over mensen in de zorg gesproken: terwijl jij misschien thuis zit te werken, is dat voor hen geen optie. Zij doen nu alles om coronaslachtoffers in zorginstellingen en ziekenhuizen te helpen en dat verdient het nodige respect. Gisteren gaven Nederlanders massaal gehoor aan de oproep om om 20:00u applaus te geven aan mensen in de zorg. Er was enige verwarring omdat er ook een oproep circuleerde om dat vanavond, woensdag, om 20:00u te doen. In plaats van applaus: stuur je positieve gedachtenenergie straks om 20:00u naar een zorgverlener of zorginstelling die je kent. Ogen dicht, rustig ademhalen en concentreer je gedachten op de zorg. Alle beetjes helpen, ook goede intenties.

Tijd voor een raambezoekje

Niet alleen mensen die in de zorg werken hebben het zwaar: ook senioren in zorginstellingen hebben last van de gevolgen van Corona. Door de strenge maatregelen van het RIVM wordt nu namelijk al hun bezoek afgezegd. Toch hoeven opa en oma niet eenzaam te zijn, een paar slimme Nederlanders hebben het initiatief opgepakt om op raambezoek te gaan. Het idee is simpel: neem een thermoskan koffie of thee en een warme jas mee en ga lekker in een tuinstoel voor het, dichte, raam van een seniore bewoner (of coronapatiënt) zitten. Zo hoeven ze dan in ieder geval niet alleen te zijn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Tips om positief te blijven in tijden van coronavirus”

  1. Vaak treft corona de ouderen en vaak gebruiken die nu juist geen Twitter of Facebook e.d.
    Dus hoe moet dat dan?

  2. Ik heb het ouderwetse Skype weer in gebruik genomen om met ouderen te communiceren.

Geef een reactie