ThursDaily: Op Eigen Kompas

The Optimist 20 jun 2024 Zingeving

Vandaag gaat de website Op Eigen Kompas online.

Eigenlijk ben ik al mijn hele leven bezig met het idee van richting. Niet voor niets was ik werkzaam als regisseur in theater en televisie. Ook zo’n rol. Pas heel veel later leerde ik om op mijn handen te zitten en te leren wachten. Dat wachten helpt namelijk om eerst te weten dat je het niet weet, om daarna in het niet-weten te leren handelen naar je intuïtie en verbeelding. Wachten, kijken, een vraag stellen, om zo mijn innerlijk kompas de richting te laten bepalen.

Dat is de reden dat ik de website Op Eigen Kompas ben begonnen. Op die website tref je een beginnende briefwisseling aan met verschillende mensen, die ik graag doorzet om ook met jou, lezer, te corresponderen.

Hoe heb jij tot nu toe je kompas in het leven ervaren? Kon je er blind op vertrouwen? Heeft het je daar gebracht waar je moest zijn? Of ben je door schade en een beetje schande erachter gekomen dat je jezelf voor de voeten liep? Te eigenwijs om je kompas te volgen, naar jezelf te luisteren; of moet ik schrijven: je Zelf?

Op de website van Op Eigen Kompas vind je ook een aantal mogelijkheden om zelf met je innerlijke kompas aan de slag te gaan. Wandelen, een labyrint lopen, een paar podcastseries, een enkel gedicht ter inspiratie en ook een paar meditaties.

Maar vooral mijn uitnodiging om ervaringen uit te wisselen in de vorm van een briefwisseling. Doe dat eens. Ik hoop je te lezen.

Ron van Es, initiator Op Eigen Kompas

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “ThursDaily: Op Eigen Kompas”

  1. Pas heel veel later leerde ik om op mijn handen te zitten en te leren wachten. Dat wachten helpt namelijk om eerst te weten dat je het niet weet, om daarna in het niet-weten te leren handelen naar je intuïtie en verbeelding”
    Hebben wij het hier over een no-nonsense handleiding voor (Za-)Zen? Leuk! Ik doe graag – en mee,hoor!
    Mijn Kompas is inderdaad altijd mijn Zelf geweest; en dat is ook best goed gegaan, hoe onverwachts de route wel eens gelopen heeft. Ik ben er echter pas onlangs, na een respectabel aantal tientallen jaren (!), achter gekomen tegen hoeveel weerstand dat Kompas heeft moeten vechten en waar die weerstand – in mijzelf – vandaan is gekomen.

Geef een reactie