Terugkijken op je overwinning

The Optimist 11 jan 2021 Gezondheid

En dan gebeurt het toch: een foutje. Wat doe jij als iets misgaat? Focussen op alles wat je verkeerd doet, of denken aan wat er eerder wel goed ging? Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat dit laatste je leven positief kan beïnvloeden. 

Het gaat om een onderzoek van UC Berkeley onder meer dan driehonderd volwassenen. Het toont aan dat in het verleden behaalde resultaten huidige beslissingen vorm kunnen geven. Bij het eerste deel van het experiment moesten bijna negentig volwassen mannen en vrouwen met depressie en angstoornissymptomen – denk aan veel bezorgd zijn, het ontbreken van motivatie en niet een hoge dunk van jezelf hebben – kiezen tussen twee vormen: een cirkel en een vierkant. De ene vorm gaf een geldprijs, de ander een lichte schok. Soms was de juiste vorm voorspelbaar, in andere gevallen was het vrijwel willekeurig. Bij het tweede experiment, met bijna honderdvijftig mentaal gezonde volwassenen, moest ook gekozen worden tussen de vormen. In dit geval met als resultaat een toevoeging of aftrekking van geld.

Mensen met een angststoornis- of depressiesymptomen hebben het meeste moeite om zich aan te passen aan de veranderende computertaken. Dit omdat ze op hun fouten blijven focussen. Bij mensen met een goede emotionele gezondheid daarentegen is het tegenovergestelde waar. Het loont dus om positief terug te kijken. Toch betekent dit volgens de onderzoekers niet dat mensen met angststoornis- of depressiesymptomen gedoemd zijn te falen. Zo kan cognitieve gedragstherapie wonderen doen om de focus op het positieve te leggen.

Er zijn meer manieren om positief om te gaan met deze materie. Zo vertelt Wassili Zafiris in het artikel Depressief? Streef niet langer naar geluk hoe het weerleggen van de focus ook op andere manieren kan helpen.

 

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Terugkijken op je overwinning”

  1. In het echt werkt het ook. Zo begeleidde ik eens een eindexamenleerling die steeds meer in zijn faalangst afgleed en het bijltje erbij wilde neergooien.
    Een tijdje daarvoor had ik over hem een compliment van zijn wiskundeleraar gekregen: “Aan het eind van de les stelde hij één vraag, waaruit bleek dat hij het hele hoofdstuk begrepen had.”
    Toen ik de leerling daaraan herinnerde, brak de zon even door bij hem en ontspande hij. Om er meteen aan toe te voegen: “Ja maar dat is wel al een tijd geleden …”
    En toch. Ik weet niet of dit een schakelpunt is geweest, maar vier maanden later heeft hij ruim zijn eindexamen gehaald.

Geef een reactie