Terugkeer van de vispopulatie

The Optimist 17 feb 2020 Natuur & Milieu

We doen er tegenwoordig alles aan om overbevissing te voorkomen. Zo hebben we visquota, periodes waarin niet gevist mag worden en beschermde gebieden om bepaalde vissoorten te redden. Dat lijkt allemaal te werken: uit een internationaal onderzoek blijkt nu dat in gebieden waar dit soort maatregelen zijn getroffen de vispopulatie toeneemt.

Al sinds de veertiende eeuw kampt de wereld ermee: overbevissing. Destijds was het de purperslak, tegenwoordig vrijwel de gehele vispopulatie. Tot 1996 nam deze populatie dan ook af, maar sinds 2005 is het (door ons eigen ingrijpen) weer langzaam maar zeker aan het toe nemen. Onderzoekers verzamelden data van 50 procent van de wereldwijde visvoorraden. Ze keken onder andere naar de grootte van de visoogsten, de hoeveelheid herstel en de hoeveelheid vissen in het algemeen. Het onderzoek laat ook zien dat zolang we de visserijdruk laag houden, de vispopulatie zich zal herstellen. Bovendien kan de 19 procent van de visvoorraden, die nog steeds bedreigd worden, volgens de onderzoekers een terugkeer maken met strengere maatregelen.

Bron: PNAS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Terugkeer van de vispopulatie”

  1. Het is tragisch dat de garnalen in de Waddenzee, ondanks duidelijke regels, toch zwaar overbevist worden. Gewoon omdat deze regels op grote schaal niet worden nageleefd en er onvoldoende controle en handhaving is. Op dat gebied is dus een heleboel winst te behalen.

Geef een reactie