Tarot op het werk

The Optimist 19 aug 2019 Zingeving

Wat hebben Ronald Reagan, koningin Juliana en Ruud Gullit gemeen? Ze zochten alle drie advies bij spirituele gidsen als astrologen en gebedsgenezers. Nog steeds komt dit voor in de zakenwereld. Dagelijks raadplegen ondernemers en directieleden voor een persoonlijk en zakelijk advies, mensen met bijzondere gaven. Maar waarom doen ze dit?

De behoefte aan spiritualiteit komt door de afname van de rol van kerk in de samenleving, schrijft Gyuri Vergouw, auteur van De Management Monologen, in een van zijn columns. Ook is de behoefte aan zingeving op de werkvloer de afgelopen jaren groter geworden, doordat mensen geen voldoening meer halen uit materiële behoeften.

Contact met jezelf

In een interview met Het Financieele Dagblad legt ondernemer Marjan van de Bult van de Gelukfabriek uit wat de aantrekkingskracht van spiritualiteit is: ‘Bij het nemen van beslissingen als ondernemer draait het niet alleen om zakelijk inzicht en strategie, maar ook om het in contact staan met jezelf en het kunnen vertrouwen op je intuïtie.’

Van de Bult is zelf onder anderen cliënt bij astrologisch businesscoach Deborah Cabau. Hoewel Cabau de geboortehoroscoop als uitgangspunt neemt, gaan de meeste gesprekspunten over businessplannen, doelgroep en strategie. De analyses die worden gemaakt in de gesprekken zijn concreet, maar worden verpakt in symbooltaal van de astrologie.

Meer bewustwording

Rob van Eijbergen, hoogleraar organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zag de spiritualiteit en zelfhulp ook groeien binnen het bedrijfsleven, schreef de NRC al in 2017. ‘Zelfreflectie is erg van deze tijd, iedereen is tegenwoordig bezig met bewustwording. De werkvloer vormt daarop geen uitzondering’, aldus Van Eijbergen die benadrukt dat werkgevers goed op moeten letten dat hulpverleners voldoende gecertificeerd zijn.

Auteur Bert Overbeek schreef in zijn boek Goden en Goeroes over het belang van spiritualiteit op de werkvloer. Voordelen die Overbeek noemt, waren het ziekteverzuim terugdringen, zelfreflectie ontwikkelen, stress voorkomen en het bevorderen van samenwerking. Met zijn boek helpt Overbeek managers om spiritualiteit zodanig te coachen, dat het team er beter van wordt.

Desalniettemin creëer je vooruitgang altijd zelf. The Optimist helpt dan ook graag bij zelfontplooiing. Ontmoet vrijdagmiddag 11 oktober inspirerende sprekers en ervaar wegen die leiden naar meer geluk en minder stress. Kom naar het Inspiratium II.

Bron: FD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie