Tai Chi als spirituele meester

The Optimist 26 aug 2021 Zingeving

Tai Chi is een eeuwenoude Chinese vechtkunst, gebaseerd op de taoïstische filosofie. Er zijn vele levenslessen uit af te leiden. We delen er drie waarmee je jouw leefstijl kunt verlichten.

Hoewel Tai Chi van oorsprong een Chinese vechtkunst is, wordt het ook wel gezien als bewegende meditatie. De oefeningen spreken zowel tot het lichaam als tot de geest. Op een kalme, trage manier doe je een reeks bewegingen. Tegelijkertijd adem je diep in en uit, en richt je je aandacht op lichamelijke gewaarwordingen.

Wees mild voor jezelf

De bewegingen van Tai Chi zijn cirkelvormig en nooit geforceerd. De spieren zijn ontspannen. De beoefenaar laat de vastgeroeste bewegingspatronen los en leert te luisteren naar wat het lichaam nodig heeft. De grote les hieruit: wees mild voor je lichaam. Pas deze wijsheid toe in het dagelijks leven. Forceer niets, maar luister goed naar je intuïtie en wees mild voor zowel je lichaam als geest.

Herstel de balans

Tai Chi is een goede manier om ziektes te voorkomen en de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Het beoefenen van deze vechtsport is gericht op het verzorgen van een evenwicht tussen Yin en Yang. Yin en Yang zijn tegengestelde elementen die in harmonie moeten worden gehouden en chi voortbrengen. Chi wordt in de Chinese cultuur gezien als de essentiële levenskracht. Door de stroom van chi door ons lichaam, werken onze organen optimaal. Met een gezonde leefstijl, waarbinnen Tai Chi goed past, kun je een groot aantal ziektes vermijden. Zoek de balans op in het alledaagse leven en bevorder hiermee jouw gezondheid.

Het pad is belangrijker dan het doel

Dao is een sleutelbegrip in het taoïsme. De betekenis is weg of pad. Volgens de taoïstische filosofie is het pad belangrijker dan het doel. Dit is terug te zien in Tai Chi. Als beoefenaar van deze vechtsport ben je steeds onderweg. Er is een doel, maar je weet zeker dat je het doel nooit echt zal bereiken. Er bestaat namelijk geen perfectie in Tai Chi. Geniet in plaats daarvan van het leerproces. Dit geldt ook in het dagelijkse leven.

Voorbeelden van bewegingen
De Basic Stepping is een belangrijke beweging in de Tai Chi. Met een uitgebalanceerd gewicht worden de voeten voor elkaar geplaatst. Houd je zwaartepunt laag tijdens het stappen en rollen van je voet. In de eindpositie rusten je voeten op de grond.

De Brush Knee helpt de armen versterken, de spieren ontspannen en de geest focussen. Verdeel het gewicht tussen je benen. Sterk je armen naar buiten. Als je de ene hand omhoog doet, laat je de ander naar beneden zakken in een rollende beweging. Stap naar voren, draai je torso en doe hetzelfde in spiegelbeeld.

De Ball of Energy wordt vaak als opening of afsluiter van een reeks gebruikt. Wrijf je handen tegen elkaar en trek ze vervolgens uit elkaar. Breng ze opnieuw dicht bij elkaar, maar sta niet toe dat ze elkaar aanraken. Voel de warmte en energie tussen je handen.

Wil je meer lezen over deze vechtsport? Lees in deze daily over het verlagen van je stresshormoon door middel van Tai Chi.

Bronnen: Bedrock, Happinez, Rust in beweging, Solidewij

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie