SunDaily: Taalprutser?

Brian de Mello 3 dec 2023 Zingeving

‘Wat kan jij geweldige Sinterklaasgedichten maken’, riep mijn moeder vol trots toen ik als tienjarige zo ongeveer de hele familie in Sinterklaasrijm op de hak had genomen. Zelfs mijn vader, die doorgaans stoïcijns reageerde op al mijn capriolen, kon een glimlach niet onderdrukken. Mama voorspelde dat ik later schrijver zou worden, of misschien wel journalist. Zeker nadat ik ook nog begon met het maken van nieuwskrantjes voor vrienden en kennissen in onze bubbel. Voor de leuk, als hobby, volledig uitgetypt op een loodzware Adler en voorzien van handgetekende illustraties door de hoofdredacteur zelve. Het duurde nog ruim veertig jaar voordat mijn moeder uiteindelijk gelijk kreeg.

In dat talent voor Sinterklaasgedichten zag ik een verdienmodel. Dus plaatste ik in de Echo, een lokale Amsterdamse krant, een advertentie van drie regels met een onweerstaanbaar aanbod: ‘ik verlos u van uw Sinterklaasgedichtstress’. Geduldig wachtte ik op de stortvloed aan telefoontjes van wanhopige taalprutsers voor wie ik de rijm-Messias zou blijken te zijn.

Helaas, slechts één chique mevrouw belde. Of ik een gedicht wilde maken voor haar nichtje. Steekwoorden: leuk, lief, ballerina, vrolijk, goede leerling. Een fluitje van een cent voor een beetje creatieve vent. Die tien guldens waren snel verdiend.

Net zoals de gulden van het toneel verdween, is ook de behoefte aan Sinterklaasdichters jammerlijk verdampt. Je vraagt ChatGPT om een gedichtje te maken en binnen een minuut staar je naar twintig regels onovertroffen rijmelarij. Tot zover de romantiek van het knutselen met taal, het verzinnen van het ultieme rijmwoord en het redden van taaldrenkelingen uit de Amsterdamse grachtengordel.

Gelukkig is er nog een tijdschrift dat ik zes keer per jaar mag maken – terwijl Sint struikelt over zonnepanelen op de daken. Moeder kijkt vast nog steeds trots mee van boven, en vader kan het amper geloven. Zoonlief is hoofdredacteur geworden uit idealisme. Zonder AI predikt hij in zijn blad: lang leve het optimisme!

Brian de Mello

Hoofdredacteur & uitgever bij Optimist magazine


Dit is de dertiende column uit de nieuwe reeks getiteld ‘SunDaily’: korte verhalen van mensen die anderen inspireren met een zondagsverhaal.

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie