Succesvolle inent-campagne Rwanda

The Optimist 21 jun 2019 Gezondheid

In Rwanda is de regering een succesvolle samenwerking aangegaan met het farmaceutische bedrijf Merck om de vele gevallen van baarmoederhalskanker tegen te gaan in het land. Bijna twaalf procent van alle kankerpatiënten in Rwanda heeft baarmoederhalskanker. Met de samenwerking is de regering in staat geweest om de ziekte aan te pakken, zo vermeldt de website positive.news.

Baarmoederhalskanker wordt voor bijna zeventig procent veroorzaakt door het humaan papilloma virus of HPV, zo staat te lezen in een rapport uit 2017 van de British Columbia Universiteit. Deze seksueel overdraagbare ziekte is een groot probleem in Afrikaanse landen. Doordat veel mensen daar geen veilige seks hebben is het makkelijk voor het virus om zich te verspreiden. Meer dan de helft van alle gevallen van baarmoederhalskanker wereldwijd komt voor in Afrikaanse landen onder de Sahara.

Taboe

Het vaccin tegen HPV is al jaren beschikbaar maar veel Afrikanen willen zich niet laten inenten door lokale taboes op praten over seks. Het taboe zorgt ervoor dat mensen niet willen worden ingeënt voor iets wat met seks te maken heeft. Dit is het grootste probleem in de strijd tegen baarmoederhalskanker.

De mensen hebben niet iets tegen het inenten zelf. Al jarenlang worden veel Rwandezen ingeënt tegen mazelen en tetanus. Dit vormt de oplossing voor de regering van Rwanda. In de campagne voor het vaccin tegen HPV werd de nadruk gelegd op het voorkomen van baarmoederhalskanker en de bijwerkingen van de ziekte, zoals onvruchtbaarheid.

Succesvolle samenwerking

De campagne is een succes gebleken. Bijna 93 procent van alle meisjes heeft het vaccin gekregen. Lokale leiders, zorgmedewerkers en leraren werden betrokken bij het ontwerpen van de beste strategie om de campagne goed te laten verlopen. Op scholen werd het belang van het vaccin uitgelegd aan de meisjes en aan de ouders. Dit heeft ervoor gezorgd dat Rwanda nog maar weinig nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker kent, net als in veel rijkere landen.

Bron: Positive.news
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Succesvolle inent-campagne Rwanda”

Geef een reactie