Stoepkrijt zorgt voor verbinding met de natuur

The Optimist 11 mei 2020 Natuur & Milieu

In de geplaveide straten van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn rebelse botanici begonnen om met stoepkrijt de namen te schrijven van wilde planten en bloemen die groeien door scheuren in het cement. Inmiddels heeft deze trend ook Nederland bereikt.

Het begon in Frankrijk en leidde tot een ware campagne genaamd More Than Weeds in Londen. Alhoewel stoepkrijten – net als in Nederland – daar niet is toegestaan, heeft het benadrukken van de namen van wilde bloemen en andere planten veel aandacht getrokken op sociale media, waar afbeeldingen en video’s honderdduizenden fans op de been heeft gebracht.

In een video die 7 miljoen keer is bekeken van de Franse website Brut, loopt Boris Presseq, een botanicus in het natuurhistorisch museum van Toulouse, door zijn stad terwijl hij de namen verkondigt van de planten die hij op trottoirs en muren aantreft. Hiermee wil hij de inwoners attent maken op de biodiversiteit in het hart van de Zuid-Franse stad. ‘Ik wilde het bewustzijn van de aanwezigheid, kennis en respect van deze wilde planten op trottoirs vergroten. Mensen die nog nooit de tijd hadden genomen om deze planten te observeren, vertellen me nu dat hun mening is veranderd. Sindsdien hebben scholen contact met me opgenomen om met studenten te werken aan de natuur in de stad’, vertelde Presseq aan The Guardian.

Het kunnen zien en identificeren van een plant is belangrijk voor een persoon om bewustzijn of waardering op te bouwen voor het plantenleven in de stad. Mensen die de naam of functie van een bepaalde plant in een ecosysteem zoals hun tuin niet begrijpen, zullen er minder snel in geïnteresseerd zijn, net als wanneer ze naar een sportevenement zouden kijken zonder te weten hoe de spelers op het veld heten. Voor wie hulp nodig heeft bij het benoemen van het groen, bestaan er handige apps zoals de PlantNet app en de Obsidentify app. Op Twitter is te zien hoe o.a. in Almere met stoepkrijt informatie bij planten wordt geschreven.

Stoepkrijt Almere
Stoepkrijt Almere

‘Botanisch krijten geeft een snelle verbinding met de natuur, aangezien de woorden je aanmoedigen om omhoog te kijken en de boom boven je op te merken, de bladeren, de schors, de insecten, de lucht. En dat is allemaal goed voor de geestelijke gezondheid’, zegt een Engelse botanische enthousiasteling. ‘Het heeft me enorm veel vreugde gebracht’, voegde ze eraan toe.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Stoepkrijt zorgt voor verbinding met de natuur”

Geef een reactie