Statiegeld kleine flessen

The Optimist 26 jul 2019 Natuur & Milieu

De invoering van statiegeld op grote plastic flessen en bierflesjes heeft ervoor gezorgd dat mensen in groten getale de flessen netjes inleveren. Helaas worden kleine plastic flessen nog wel weggegooid. De overheid wil daarom ook statiegeld hierop invoeren, maar frisdrankproducenten hebben daar nog weinig oor naar. Dat tij lijkt nu te keren.

Niet alleen de producenten, maar ook supermarkten verzetten zich tegen de maatregel. De overheid heeft echter in 2018 met de frisdrankbranche afgesproken dat binnen twee jaar negentig procent van de weggooiflesjes hergebruikt moet worden, zo schreef Trouw. Daarnaast is het de bedoeling dat het aandeel plastic flesjes in zwerfaval met minimaal zeventig procent omlaaggaat. Om deze doelen te halen lijkt statiegeld de beste oplossing.

Positieve cijfers

In Schotland hebben ze een voorsprong genomen op de Nederlandse maatregelen. Sinds afgelopen mei zit er statiegeld op blikjes, plastic flessen en glazen flessen. Supermarkten zijn verplicht deze lege drankverpakkingen in te nemen, zo meldt de website recyclingnetwerk.org. De maatregel is gestaafd op positieve cijfers. In Noorwegen en Duitsland zorgde de invoering van statiegeld dat de recycling steeg tot meer dan 95 procent.

De koepel van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), geeft aan dat het voor de supermarkten lastig wordt om alle plastic flesjes aan te nemen, maar dat er hard naar een oplossing wordt gezocht. Op dit moment zeggen de leidinggevenden van de supermarkten dat er niet voldoende opslagruimte is om al de extra flessen op te slaan.

Meer herbruikbaar plastic

Een andere belangrijke reden om het statiegeld in te voeren is de wettelijke bepaling dat plastic verpakkingen voor voedsel en dranken alleen mogen worden gemaakt uit gerecycled plastic waarin eerder ook voedsel of drank zat. Plastic flesjes uit zwerfafval kunnen alleen worden gebruikt voor laagwaardige toepassing. Bij statiegeld is er sprake van een gesloten systeem en dus zijn de plastics herbruikbaar in de voedselsector, aldus Trouw.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Statiegeld kleine flessen”

  1. Ik kom en koop al 30 jaar regelmatig in Duitsland, daar zit ook op kleine plastic flesjes 0,25 statiegeld. Ja dat helpt om ervoor te zorgen dat ze niet gaan zwerven. Wat ook helpt is dat je op elk inleverpunt werkelijk alle flessen in kan leveren. Dus niet net als hier dat elke winkel alleen eigen flessen inneemt. Beetje samenwerken is ook wenselijk denk ik zo.

  2. Wat ook helpt is dat je jezelf verplicht om plastic of glazen flesjes die je op straat tijdens het wandelen tegenkom gewoon opraapt en in de afvalbak gooit. Mooie uitdaging om het in je systeem te krijgen. Zonder externe prikkel. .

Geef een reactie