Ssst… Dag van de Stilte

The Optimist 27 okt 2017 Zingeving

De Dag van de Stilte is, samen met het ingaan van de wintertijd, op de laatste zondag van oktober. Dit jaar valt dat op 29 oktober. Wat is het verband tussen Dag van de Stilte en de wintertijd? En wat hebben we er eigenlijk aan?

Aandacht voor stilte

Het doel van de jaarlijkse terugkerende themadag is om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek. Dit wordt onder meer beoogt door het organiseren van verschillende stilte activiteiten door het hele land. Stilte activiteiten kunnen heel verschillend geïnterpreteerd worden, eigenlijk alles waarbij het thema stilte centraal staat telt mee. Zo kun je denken aan meditatie, of stiltewandelingen, maar ook muziek of een lezing die tot stilte inspireert.

Een extra uur voor stilte

Met het ingaan van de wintertijd en het verzetten van de klok, duurt de dag een uurtje langer. Sinds vorig jaar is het uur tussen 11:00 en 12:00 uitgeroepen tot het landelijke Uur van de Stilte. Het is een uitnodiging aan eenieder om stil te staan en stil te zijn. Of je hier nu een paar minuten voor neemt, of een heel uur, alleen of samen, het is de intentie die telt.

De kracht van stilte

Stilte helpt onder meer bij reflecteren, tot rust komen en beter luisteren naar anderen en jezelf. We denken bij stilte vaak aan het ontbreken van geluid: akoestische stilte. Dit is echter iets wat we zelden kunnen ervaren. Innerlijke stilte daarentegen, kan er altijd zijn in meerdere of mindere mate. Bij de beleving van de innerlijke stilte zijn verschillen tussen mensen niet meer zo belangrijk. Hoewel we er natuurlijk allemaal anders uit zien en verschillende ideeën en levensvisies hebben, kunnen we in de innerlijke stilte ervaren dat we in feite verbonden zijn. Stilte werkt verbindend met onszelf en anderen.

Voor inspiratie en activiteiten in de buurt, kijk op de website van de Dag van de Stilte

Ook in de Daily van vandaag:
Het is weer zo ver! De nieuwe The Optimist wacht op jou
Op deze manier ga jij aanstaande maandag weer fit naar je werk

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.