Smogvrije wereldsteden dankzij Nederlands ontwerp

The Optimist 23 okt 2019 Gezondheid

Luchtvervuiling is wereldwijd een groot probleem, maar kent gelukkig ook vele oplossingen. Zo wordt al jaren actief nagedacht over alternatieven voor fossiele brandstoffen en hoe we ten gunste van de volksgezondheid fijnstof kunnen afvangen. In die laatste categorie ontwierp de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde de Smog Free Tower. Deze installatie tovert steeds meer parken ter wereld om in een smogvrije, gezonde omgeving.

De toren van Roosegaarde wordt wereldwijd ingezet als lokale oplossing voor vervuilde lucht in openbare ruimtes, zoals stadsparken. Voor de kunstenaar erg belangrijk: ‘Echte schoonheid is niet een Louis Vuitton-tas of een Ferrari, maar schone lucht en schone energie.’

Smogzuiger

Met een hoogte van zeven meter is de Smog Free Tower ’s werelds eerste ‘smogzuiger’. Denk aan een gigantische luchtzuiveringsinstallatie voor in de buitenlucht. Samen met een team van experts creëerde Roosegaarde de toren, die door middel van positieve ionisatie openbare ruimtes weer smogvrij maakt. De toren filtert dertigduizend m³ lucht per uur en verbruikt hiervoor een kleine hoeveelheid groene stroom. Deze metingen werden bevestigd door de Technische Universiteit Eindhoven.

Wereldsteden

De toren is onderdeel van het Smog Free Project. Deze campagne voor schone lucht is een initiatief van Roosegaarde. Als onderdeel van het project kreeg de toren eerder al een plek in Rotterdam, China en Polen. De nieuwste bestemming is Zuid-Korea, waar de Smog Free Tower op 17 oktober 2019 officieel werd geopend in Pyeong-chon Central Park in Anyang.

Voor wie een aandenken wil hebben aan de smog die door de toren wordt afgevangen, ontwierp Roosegaarde de Smog Free Ring. De ring heeft een ‘diamant’, met daarin samengeperst fijnstof afkomstig uit Beijing en Rotterdam. Iedere ring is goed voor duizend m³ schone lucht en werd door verschillende stellen van over de hele wereld al gebruikt als verlovings- en trouwring.

Dit vind je ook interessant:
Slimme gebouwen maken de vuile stadslucht weer schoon
Servies van fijnstof
Feiten en fabels over elektrisch rijden

Bron: Smog Free Tower
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Smogvrije wereldsteden dankzij Nederlands ontwerp”

  1. Nu nog deze filters op of in de uitlaat van auto’s en/of alles wat ’rijdt’ en ’vervoert’ met rijbewijs en id verwerkt in een ring van fijnstof.

  2. Is het niet eerder ‘negatieve ionisatie’ ? De schadelijke positieve ionen worden op die manier geneutraliseerd.

Geef een reactie