Smeer jij ook al oceaanvriendelijke zonnebrand?

The Optimist 20 jul 2020 Natuur & Milieu

Het is eindelijk weer zover. Heerlijk warm weer is in aantocht en dat betekent dat er voor velen een mooie stranddag op de planning staat. Zwemmen in eigen land of toch snorkelen in de Middellandse Zee, zorg je er wel voor dat je je goed insmeert?

Insmeren met zonnebrandcrème is voor ons essentieel op een warme dag. Via UV-filters beschermt het de huid tegen de straling van de zon. De stoffen oxybenzone en octinoxaat worden hier het vaakst voor gebruikt. Laat dit helaas ook net de stof zijn waar veel koraalsoorten in de oceaan niet tegen kunnen.

Effect van oxybenzone

Net als dat wij niet zouden kunnen leven zonder de zuurstof die bomen uitstoten, kan onderwaterleven niet zonder de koolstofdioxide die koraal afgeeft. Wetenschapper Craig Downs, directeur van Haereticus Environmental Laboratory, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen die de filterstof oxybenzone heeft op het koraal. Daar is uit gekomen dat zeven koraalsoorten deze stof niet kunnen overleven en dat het bij alle koraalsoorten zorgt voor belemmering van de groei van babykoraal. Met de 14.000 ton die wij ieder jaar van deze stof in de zee spoelen, is het effect dus behoorlijk schadelijk.

Wij zouden The Optimist niet zijn als we hier geen goede oplossing voor zouden bieden. Steeds meer merken bieden zonnebrandcrèmes aan die ook zonder chemische zonnefilters, nano-deeltjes en microplastics jouw huid prima kunnen beschermen. Merken die deze crèmes aanbieden zijn onder andere NAÏF, SMPL., Eco Cosmetics en Lovea. Op deze manier kun je onbezorgd en zonder schuldgevoel een fijne duik nemen in de zee!

Bron: Wandergreen.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Smeer jij ook al oceaanvriendelijke zonnebrand?”

  1. Hartelijk dank voor de tips. Ik heb zelf wat onderzoek proberen te doen (op basis van vrijwel geen kennis van zaken – als leek en consument dus) en dacht erop uit te komen dat veel milieuproof zonnebrandcremes onvoldoende bescherming zouden bieden (alleen UVA of alleen UVB bijvoorbeeld). De enige creme die voldoende zou beschermen en die milieu- en koraalproof is, zou Badger zonnebrandcreme zijn. Als enige geaccepteerd om mee in Australie in de zee te zwemmen. Kennen jullie dit merk en kunnen jullie er iets over zeggen? Beschermen andere merken ook voldoende?

  2. Hoi Tessa! Bedankt voor je reactie. We hebben het voor je nagezocht en veel natuurlijke zonnebrandcrèmes beschermen zowel tegen UVA en UVB bescherming. Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk dan eens naar de zonnemelk van De Tuinen, verkrijgbaar bij Holland&Barrett.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met