Slechte slaper? Wij hebben de oplossing

The Optimist 24 jul 2019 Gezondheid

Wetenschappers aan de Universiteit van Texas in Austin hebben een manier gevonden om mensen een betere nachtrust te geven. De onderzoekers zochten naar een verband tussen douchen of een bad nemen met warm water en slaapkwaliteit. Uit de resultaten bleek dat een goed warm bad het lichaam optimaal voorbereidt op een goede nachtrust.

De wetenschappers gebruikten reeds bekende data voor hun onderzoek uit meer dan vijfduizend wetenschappelijke publicaties. Het team zocht naar overeenkomsten tussen passieve temperatuurregeling van het lichaam door water, douchen of een bad nemen, en verschillende fases van de slaapcyclus. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk blad SleepMedicine Reviews.

Eerder slapen

Door naar consistentie tussen relevante resultaten te zoeken vond het team een optimale situatie voor een goede nachtrust. Door een bad te nemen, zo’n negentig minuten voor het slapengaan, val je tien minuten eerder in slaap dan normaal. Voorwaarde is wel dat de watertemperatuur tussen de 40 en 42,3 graden Celsius is.

De watertemperatuur is van groot belang omdat onze slaapcyclus gedeeltelijk wordt gestuurd door lichaamstemperatuur. Aan het eind van de middag is de lichaamstemperatuur het hoogst, tijdens je slaap het laagst. Gemiddeld begint de lichaamstemperatuur een uur voor het slapengaan te zakken en stijgt die aan het eind van de slaapcyclus om het lichaam wakker te maken.

Verbeterde nachtrust

Door het bad te nemen op de juiste tijd en met de juiste temperatuur wordt het lichaam geholpen met zijn slaapcyclus. De hoge temperatuur van het water zorgt ervoor dat het lichaam sneller warmte afgeeft en zo dus eerder klaar is om te gaan slapen. De onderzoekers vonden dat mensen niet alleen eerder in slaap vielen, maar ook een verbeterde nachtrust ervoeren.

Het wetenschappelijk team is nu bezig om een thermaal systeem voor bedden te ontwikkelen dat de temperatuur regelt gedurende de nacht om zo de beste nachtrust te geven. Het idee is zelfs om klimaatzones toe te passen om zo twee mensen in een bed elk hun eigen optimale slaapcyclus te geven.

Bron: Science Direct
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Slechte slaper? Wij hebben de oplossing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met