Slapend de zomertijd door

The Optimist 16 mrt 2021 Gezondheid

Tijdens de nacht van 27 op 28 maart is het weer zover: de zomertijd gaat in. Heerlijk een extra uur zonlicht dus. Deze uursprong heeft ook negatieve effecten, maar daar zijn oplossingen voor. Wij geven vijf tips om het terugzetten van de klok beter door te komen.

(Iets) eerder naar bed

Met kleine stappen kom je een heel end. Daarom is het een goed idee om de komende weken langzaam maar zeker naar het nieuwe slaapritme toe te werken. Dit kun je eenvoudig doen door elke avond 15 minuten eerder onder de wol te kruipen. Je zult zien dat na een paar dagen je ongeveer over hetzelfde tijdsbestek slaapt als tijdens de zomertijd. Daarnaast een bonustip voor wie ooit weer in het vliegtuig stapt: dit werkt ook goed als je een hele vroege vlucht hebt.

Meer melatonine

Melatonine is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je ‘s avonds beter in slaap valt. Daarom is het handig om dit stofje goed op peil te houden. Zo is in de zon zitten niet alleen lekker; uit een Japans onderzoek blijkt dat het in de avond leidt tot een hogere melatonine-uitscheiding. Daarnaast kan het helpen om tryptofaan te eten. Dit goedje zit onder andere in kalkoen en andere vleeswaren. In hetzelfde onderzoek bleek dat deze stof tot een hoger melatoninegehalte leidt.

Aan het sporten

Wist je dat onze voorouders het grootste deel van hun bezigheden in de ochtend en middag deden? Hierdoor is ons lichaam gewend geraakt om de dag te beginnen met fysiek werk. Hoewel wij nu vaak nog tot ver na zonsondergang aan het bureau doorgaan, is het slim om je sportroutines nog steeds aan dit overdagritme te koppelen. Op deze manier krijgt je lichaam duidelijke signalen dat het tijd is om wakker te worden.

Donker en fris

Voor deze tip kijken we nog een keer naar het verleden. Om optimaal te slapen in de zomertijd is het belangrijk om je kamer zo donker en koud mogelijk te maken. De reden hierachter is simpel: zonsondergang betekent naast dat het donker wordt ook een temperatuurverlaging. Een gebrek aan elektrisch licht gedurende miljoenen jaren heeft dit effect versterkt.

Een frisse zonnedouche 

Niet alleen later op de dag is zon goed. Probeer de volgende keer dat je met een kop koffie de krant leest dit in het zonnetje te doen. Zelfs als het bewolkt is krijg je genoeg zonnestralen binnen om de dag goed te beginnen. Dit omdat je lichaam aan de hand van de hoeveelheid zonlicht bepaalt of het in actiestand moet komen. Daarom kan een lage hoeveelheid uv-licht ertoe leiden dat je langer moe bent.

Is het toch nog wat fris in de ochtend maar wil je wel een zonnebad? Sparckel biedt de oplossing. Lees er meer over in het artikel Haal de zon in huis.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Slapend de zomertijd door”

  1. Eind maart zetten we de klok een uur ‘vooruit’. Er is dus geen sprake van “het terugzetten van de klok”.

Geef een reactie