Slaapapneu? Zet je tong op dieet!

The Optimist 17 jan 2020 Gezondheid

Zo’n miljard mensen ter wereld hebben last van slaapapneu. De slaapstoornis waarbij de ademhaling meerdere keren per uur tijdelijk stopt, zorgt onder andere voor vermoeidheid. Amerikaanse slaaponderzoekers komen met een nieuw advies voor mensen die deze stoornis hebben: werk aan een dunnere tong.

De link tussen overgewicht en slaapapneu is minder ver gezocht dan je in eerste instantie zou denken. Volgens de onderzoekers is overtollig tongvet een veelvoorkomende oorzaak van slaapapneu. Als de tong afvalt, kan dit de slaapstoornis volgens hen verhelpen. Hier kwamen zij achter toen zij via MRI-scans bekeken wat het effect was van gewichtsafname op de bovenste luchtwegen van proefpersonen. Hoofdonderzoeker Richard Schwab vertelt aan CNN: ‘Hoe meer tongvet er was verloren, hoe groter de vooruitgang.’

Tongvet

Om de tong te laten afvallen hoeven gelukkig geen gekke kunstjes en bewegingen gedaan te worden. Deze valt namelijk gelijktijdig af met de rest van het lichaam; lichaamsvet verbranden is voldoende. Toch moet er volgens Schwab meer onderzoek komen naar diëten en oefeningen met een focus op tongvet.

Bron: Nieuws van de vooruitgang
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Slaapapneu? Zet je tong op dieet!”

  1. Wat een onzin verhaal.
    Ooit gehoord van Ehlers Danlos syndroom? De weefsels zijn dan zo slap dat ze doorbuigen en de luchtwegen afsluiten.
    En al die dunne jonge mensen die apneu hebben zonder overgewicht.
    En de mensen met Centrale apneu.
    Maar ja vooroordelen houd je zo in stand.

Geef een reactie