Shell moet in gesprek over klimaatdoelen

The Optimist 21 mei 2021 Natuur & Milieu

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell van afgelopen dinsdag kreeg de klimaatresolutie van Follow This meer steun dan ooit. Bijna een derde van alle aandeelhouders stemde voor het aanscherpen van de klimaatdoelen van het olieconcern.

Omdat 30 procent van de aandeelhouders hun steun gaf aan de Follow This klimaatresolutie, is Shell onder de Britse wet voor ondernemingsbestuur verplicht om terug te keren naar zijn aandeelhouders om hun zorgen over het beleid te bespreken. De resolutie werd opgesteld en ingediend door Mark van Baal. Met zijn organisatie Follow This kocht hij groene aandelen van het oliebedrijf. ‘Dit jaar heeft Shell voor het eerst eigen plannen ter stemming gebracht – en opnieuw geven aandeelhouders een sterk signaal af, dat Shell zijn doelen moet aanscherpen. De strategie van Shell is onvoldoende om beleggers te beschermen tegen de gevolgen van verwoestende klimaatverandering’, zegt van Baal.

Verdubbelde steun

Hoewel Shell volgens Van Baal voor de vijfde keer sinds 2016 heeft geprobeerd om aandeelhouders ervan te overtuigen tegen de Follow This klimaatresolutie en tegen Parijs-consistente doelstellingen te stemmen, verdubbelde de steun van de aandeelhouders ten opzichte van 2020. Van Baal: ‘We weten van eerdere reacties van Shell op resoluties, dat het management de zorgen van aandeelhouders niet kan negeren. Het bedrijf zal opnieuw haar doelstellingen moeten aanscherpen. En belangrijker nog: grootschalig gaan investeren in duurzame energie.’

Ben je toe aan verdieping over dit onderwerp? In het artikel Trouw aan een redelijke vraag lees je een interview met Mark van Baal, oprichter van Follow This. Luister ook naar de podcastaflevering van Onderstroom Help oliebedrijven de goede richting uit waarin Van Baal te gast was.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie