Seattle gaat segregatie tegen
Uitgelicht Samenleving

Seattle gaat segregatie tegen

The Optimist 16 aug 2019

In Nederland komt het nog niet zoveel voor als in de Verenigde Staten, maar met de groeiende kloof tussen arm en rijk, neemt de segregatie toe in de grote steden. Om te voorkomen dat Amsterdam gaat lijken Chicago, New York of Los Angeles, kan worden gekeken naar een stad in de VS die een poging doet om de scheiding van bevolkingsgroepen tegen te gaan: Seattle.

Seattle is net als veel andere steden in de VS verdeeld in een arm deel en een rijk deel. Mensen die in het rijke deel worden geboren hebben meer kansen om een goed leven te leiden, dan de mensen die worden geboren in het arme deel. Dit hebben experimenten uit de jaren negentig aangetoond en dit geldt tegenwoordig nog meer.

Een nieuw project zocht een oplossing om de segregatie tegen te gaan, en heeft veelbelovende resultaten geboekt. Onderzoekers van Harvard University en Columbia University werkten samen met de lokale overheid in Seattle om bewoners te bewegen naar wijken te verhuizen waar meer kansen liggen, aldus Vox.

Snel resultaten

De onderzoekers gaven naast de standaard huursubsidie, informatie over waar kinderen de meeste kansen hebben en kregen een begeleider toegewezen die ze hielp met het krijgen van een appartement. Daarnaast kregen de nieuwe bewoners hulp met de eerste betalingen indien nodig. Het waren voor de gemeente relatief weinig aanpassingen en de beloning was zeer groot.

Positieve beleving

Met de extra hulp steeg het aantal mensen dat naar rijkere buurten verhuisde van 14 tot 54 procent. ‘Dit is het grootste effect dat ik ooit gezien heb in een sociaalwetenschappelijke maatregel’, aldus Raj Chetty, een van de wetenschappers in het team. Het experiment was voor de deelnemers een zeer positieve ervaring, die ook zeer verbaasd waren over de goed werkende bureaucratie.

Professor Preston Smith waarschuwt Nederlandse steden niet de Amerikaanse steden achterna te gaan. Nu sociale huur voor steeds minder mensen beschikbaar is, komen meer mensen in de problemen. Smith denkt dat de overheid de private sector moet stimuleren en uitdagen om bij te dragen aan de vernieuwing in armere wijken. ‘Gezonde wijken zijn het fundament van een gezonde en evenwichtige samenleving’, aldus Smith in een interview met Platform31.

Bron: Vox
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

1 reactie

  1. Ja, “gezonde wijken” dan echter ook te denken aan de begeleiding van de gezinnen waarvan vaak de kinderen de achtergrond – van ouders / ouderen – missen om zich te begeven in een cultuur waar kennis en kunde vanuit de “thuisomgeving”, of vervanging daarvan, zeker ook van belang is.
    Verder: Hulde voor het Nederlandse initiatief, voor zowel de betreffende (jonge) mensen als voor de totale gezinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *