Schoonschip: de duurzame drijvende wijk is bijna af

The Optimist 25 feb 2019 Samenleving

Het initiatief van Schoonschip in Amsterdam is in de afrondende fase. Het wordt de duurzaamste drijvende wijk van Europa genoemd. Kan de vlag al uit worden gehangen?

Het is inmiddels al bijna elf jaar geleden dat het idee voor Schoonschip ontstond. Programmamaker Marjan de Blok raakte geïnspireerd door de autarkische geWoonboot en zijn vorm van een zelfvoorzienend leven op het water. Samen met Thomas Sykora maakte ze een businessplan. Ze wisten al snel anderen enthousiast te maken.

Vanaf juli 2016 ging het hard, na het aanvragen van de omgevingsvergunning voor de bouw van de drijvende woningen en de gezamenlijke steiger. In 2017 startte de onderneming met de bouw van de boten en eind 2018 werden de eerste boten naar hun plek gesleept. De boten vormen een duurzame gemeenschap voor een totaal van 105 bewoners. De drijvende wijk is geheel zelfvoorzienend in energie en water. Met behulp van een groot aantal zonnepanelen, accu’s voor opslag, een smartgrid, warmtepompen en zonneboilers is een duurzaam systeem gecreëerd.

Ambities

De sociale factor is ook van groot belang bij het project. Met drijvende tuinen, groene daken en ontmoetingsplekken op de steigers en door de gemeenschappelijke zorg voor deze plekken worden de bewoners met elkaar verbonden. Iedereen heeft een gedeelde verantwoordelijkheid. De initiatiefnemers hebben daarbij nog meer ambities. Zo wordt nagedacht aan de gemeenschappelijke inkoop van voedsel om afval te verminderen. Een ander streven is een slim systeem voor gedeelte auto’s, er zijn dertig parkeervergunningen voor 46 huishoudens.

Open source communicatie

Is het alleen maar halleluja geblazen? Voorlopig lijkt het er wel op. Alhoewel een nadeel is belicht; een brand in een van de woonboten, waarbij gelukkig niemand gewond raakte. Maar stel dat er brand uitbreekt en de enige uitweg over de steiger is geblokkeerd? Dan kun je alleen weg via het water. Maar de fouten die worden gemaakt tijdens het project worden slim ingezet. Door de bevindingen van het proces open source te delen worden anderen gestimuleerd een eigen drijvend project te starten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Schoonschip: de duurzame drijvende wijk is bijna af”

Geef een reactie