Schoonfamilie kan ook leuk zijn

The Optimist 26 mrt 2018 Samenleving

Wanneer je aan een nieuwe relatie begint, is dat niet alleen met de partner. De schoonfamilie komt namelijk ook om de hoek kijken. Op deze manier maak je dit tot een succes.

Het introduceren van de schoonfamilie verloopt niet altijd vlekkeloos. Bijna een kwart van de vrouwen blijkt een hekel te hebben aan haar schoonmoeder. Dit komt vaak omdat de ouder haar zoon of dochter wilt beschermen. Het ouderinstinct neemt de gevoelens van de ouders over en hier is de partner vaak de dupe van.

Respectvol omgaan met problemen

Bekijk het probleem van je schoonfamilie van hun kant. Of je nu de ouder bent of de nieuwe partner, jullie hebben allebei een eigen kant van het verhaal. Als ouder is het misschien moeilijk om te accepteren dat je de tijd met je kind moet gaan delen met een vreemde. Veel ouders kunnen dan erg kritisch zijn naar de partner van haar kind. Dit zorgt voor een slechte sfeer en voor weinig sympathie van de kant van de partner waardoor negatieve verhalen kunnen ontstaan. Blijf om deze reden je schoonfamilie altijd met respect behandelen, ook bij eventuele meningsverschillen of andere problemen. Niet iedereen denkt hetzelfde over onderwerpen.

Verandering is moeilijk

In het ergste geval is het probleem met je schoonfamilie niet te verhelpen. Bij deze gevallen is er geen andere optie dan te accepteren dat jullie nooit beste vrienden zullen worden. Het is namelijk erg moeilijk om iemand te veranderen, ook jezelf. Als niemand bereid is te veranderen, probeer het contact dan niet erger te maken door het te provoceren.

Creëer een band

Gelukkig is het niet altijd zo erg en kan, door op zoek te gaan naar dingen die jullie gemeen hebben, een betere band worden gecreëerd. Houden jullie bijvoorbeeld van dezelfde hobby’s, kijken jullie graag naar dezelfde programma’s of gaan jullie vaak naar dezelfde winkels? Door achter elkaars hobby’s en interesses te komen kunnen jullie elkaar leren begrijpen en beginnen met een meer vriendschappelijke relatie.

Een andere situatie met de schoonfamilie, wat minder vaak als probleem wordt gezien, is dat de familieleden te enthousiast reageren. Bij de eerste kennismaking wordt de nieuwe partner direct als nieuw familielid gezien. Dit kan soms intimiderend overkomen, maar dit is enkel positief. Ze zijn blij om jou te verwelkomen in hun gezin.

Heb jij nog een goede tip om voor een goede band met je schoonfamilie te zorgen?

Lees ook in de Daily:
Laat je inspireren door mindfulness
Kies jij voor deze alternatieve vormen van meditatie?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met