Schimmels: het leer van de toekomst

The Optimist 1 okt 2020 Natuur & Milieu

Stel je voor: het ziet eruit als leer en voelt ook hetzelfde, maar het is een stuk milieuvriendelijker en goedkoper. Klinkt goed toch? Dit leer wordt niet gemaakt van dierenhuiden, maar van schimmels.

Het schimmelleer moet een alternatief bieden voor het leer uit de dierenindustrie, waarbij de leerafname niet alleen zielig is voor de dieren maar ook bijdraagt aan de uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu. Vaak worden zowel het productieproces als de veehouderij als ethisch twijfelachtig en milieuonvriendelijk beschouwd. Er komt een behoorlijke hoeveelheid broeikasgas vrij bij het houden van het vee. Daarnaast zijn de chemische stoffen die worden gebruikt bij het leerlooien schadelijk voor het milieu. Er zijn al alternatieven, zoals nep-leer, maar deze zijn vaak gemaakt van plastic, oftewel: fossiele brandstoffen.

Biologisch afbreekbaar

De variant van schimmels is niet alleen goedkoper en milieuvriendelijker, maar er komen ook veel minder chemicaliën te pas aan de productie ervan. Daarnaast komen er veel minder broeikasgassen vrij en is het leer biologisch afbreekbaar. Er zitten dus nagenoeg geen nadelen aan dit alternatief. Het productieproces is niet bijzonder ingewikkeld; het leer wordt gemaakt van mycelium, de langwerpige draden van een schimmel. Deze draden vormen een vel op bijvoorbeeld zaagsel. Binnen een paar weken kan het ‘schimmeldoek’ worden geoogst. Het is het mooist als het hele vel dezelfde dikte en kleur heeft, zodat hier een glad product van gemaakt kan worden.

Bron: Scientias
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Schimmels: het leer van de toekomst”

  1. Beste Elize,

    Een aantal initiatieven produceert leer van mycelium. Mylium, Bolt Threads en MOGU zijn enkele voorbeelden hiervan.

    Hartelijke groet, namens de redactie
    Mathilde de Jeu

Geef een reactie