Satelliet helpt klimaatdoelen

The Optimist 7 jun 2019 Natuur & Milieu

Het European Space Agency (ESA) heeft ambitieuze plannen voor de komende jaren. Om de klimaatplannen van de EU te helpen worden drie satellieten gelanceerd die het gehalte koolstofdioxide en methaan in de atmosfeer kunnen meten. In het klimaatakkoord van Parijs is 2030 het jaar dat vele landen hun klimaatdoelen moeten halen. De ESA wil met de satellieten de voortgang van de deelnemende landen registreren.

Op dit moment wordt het gehalte koolstofdioxide gemeten aan de hoeveelheid brandstof die per land wordt verbrand. Dit wordt gemeten door de landen zelf. Daarnaast zijn er diverse satellieten van China, Japan en de VS die metingen doen, maar die resultaten zijn onnauwkeurig gebleken. De nieuwe vloot van de ESA is in staat een accuraat beeld te geven van de gehaltes broeikasgassen in de atmosfeer. Dit komt doordat de satellieten, Sentinel-5P genoemd, een lens met een grote kijkhoek hebben.

Evaluatiemoment klimaatakkoord

In 2017 is de eerste van de drie satellieten van de ESA gelanceerd. In 2025 moeten de satellieten operationeel zijn. Op tijd om het evaluatiemoment van het klimaatakkoord in 2028 van data te voorzien, aldus de website climatechangenews.com. Door de nauwkeurigheid van de satellieten kunnen wetenschappers goed zien of menselijke activiteit van invloed is op lokale gehaltes koolstofdioxide.

Toegang tot data

De ESA wil de data van de satellieten niet gebruiken om landen op hun vingers te tikken. De data moet zorgen voor een duidelijk beeld dat opheldert waar verbetering nodig is. Dit beeld zal voor iedereen zichtbaar zijn, aangezien de data publiekelijk toegankelijk wordt.

Sean Beevers, een wetenschapper aan King’s College London, is kritisch op de satellieten van de ESA: ‘Satellietmetingen zijn bruikbaar, maar hebben nog een hoog onzekerheidsgehalte’, zo zegt hij in een interview met nature.com. De onderzoeker plaatst wel de kanttekening dat de ontwikkelingen op satellietgebied hard gaan en daardoor steeds beter in staat zijn betrouwbare data te verzamelen.

De ESA is niet het enige agentschap dat werkt aan een satelliet met verbeterde meetmogelijkheden. We schreven al eerder over de NASA die in 2022 een satelliet gaat lanceren die de hoeveelheid fijnstof gaat meten in de atmosfeer.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Satelliet helpt klimaatdoelen”

  1. En wat kost het aan milieubelasting al die satellieten in een baan om de aarde te brengen?

  2. Ik weet niet of ik dit goed nieuws vind.. de kosten die dit met zich meebrengt kunnen beter gebruikt worden voor maatregelen hier op aarde wereldwijd ! En er is al genoeg troep in onze dampkring geloosd.. ook dat moeten we opruimen..

Geef een reactie