Reiki voor beginners

The Optimist 21 aug 2018 Zingeving

Reiki is een geneeswijze die een aanvulling kan zijn op de huidige geneeskunde. De techniek is honderd jaar geleden bedacht door de Japanse boeddhist Mikao Usui. Het basisprincipe is simpel: iedereen heeft een onzichtbare levenskracht in zich die ons lichamelijk, geestelijk en emotioneel welzijn ‘passief’ beheerst. Zodra deze energie vrij kan bewegen door het lichaam, kunnen wij die activeren en bewust gebruiken. Alleen als we blokkades hebben, bijvoorbeeld door negatief denken of stress, functioneren we minder goed.

Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dit basisprincipe is de bron van heel veel bewezen werkzame Aziatische geneeswijzen, waaronder acupunctuur en massagetherapieën. Zelfs de meest sceptische personen moeten erkennen dat een Reiki-meester die zijn vak beheerst, een vreemde, kalmerende uitwerking op hen heeft gehad. Zelfs toen hij verder niets deed. Tijdens een Reiki-sessie wordt het lichaam lichtjes aangeraakt of maakt de behandelaar een soort vegende bewegingen over het lichaam. Dat kan een kalmerend of juist heel verhelderend effect hebben, zowel op het lichaam als de geest.

Hoewel het worden van Reiki-meester jaren kost, zijn er ook voor ‘ongetrainde manieren’ om met energie te werken. Dit is hoe ook jij aan Reiki kunt doen.

Ontvang energie

Reiki begint met het voelen en activeren van de energie die in jezelf zit. Start met een visualisatie-oefening door op een rustige plek te gaan zitten of liggen, de ogen te sluiten en diep te ademen. Stel je nu voor dat de bovenkant van het hoofd een luikje heeft. Open dat luikje en stel je voor hoe een straal van schitterend, wit licht door het luik naar binnen schijnt. Laat het licht helemaal tot in je hart doorschijnen en laat het je lichaam via je armen en handen weer naar buiten stralen. Mocht er een plek zijn waar je pijn of ongemak voelt, laat daar dan extra licht naartoe gaan. Vul jezelf helemaal met dit licht. Als je gedachten afdwalen geeft dat niets. Zeg tegen de gedachtes: ‘Straks heb ik tijd voor je, nu even niet’ en ga verder met de oefening.

Welterusten met Reiki

Reiki kan ook helpen bij slaapproblemen. Je kunt jezelf behandelen op de manier zoals hierboven staat beschreven, maar je kunt anderen ook helpen. Zorg dat de ander rustig gaat liggen en neem plaats bij zijn of haar hoofd. Vul jezelf weer met licht en leg je handen tegen de zijkant of achterkant van het hoofd. Laat het licht nu uit je handen stromen en stel je voor hoe jij de geest van de ander reinigt met jouw licht. Alle pijn en ongemakken, negatieve ervaringen en emoties van die dag verlaten de geest nu. Laat de ander hierbij drie seconden inademen en vijf seconden uitademen. Als zij het ritme te pakken hebben, kunnen zij in hun eigen gedachten de dag, stapje voor stapje, in hun herinnering doornemen. Elke herinnering wordt even herdacht en met de uitademing verlaten alle gedachtes en gevoelens over dat moment de geest. Jij stelt je ondertussen voor hoe het licht door hun hele lichaam verspreidt en het geneest, ontspant en kalmeert waar nodig. Stel je voor dat het lichaam steeds zwaarder gaat voelen en het helemaal is voorbereid op de nacht. Vijftien tot dertig minuten van deze Reiki-behandeling is genoeg om heerlijk in slaap te vallen. Als slapen niet je doel is, maar je wel meer ontspanning wilt brengen, kun je deze oefening ook zittend doen, met de handen op de schouders.

Verzegelen

Na afloop van een Reiki-behandeling is het heel belangrijk om de bron van de energie, ongeacht of dat volgens een god of het universum is te bedanken, jezelf te reinigen en weer te sluiten. Sluit in je verbeelding het luikje weer, doe een stap naar achteren en schud de overige energie van je af. Je kan je handen vervolgens mij elkaar brengen of de handen voor de borst kruisen. Verricht in elk geval een handeling die jouw energie scheidt van de energie van de ander.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Reiki voor beginners”

 1. Let even op met een ander behandelen met Reiki of zelf behandeld worden door een ander met Reiki.
  Als de behandelende persoon niet helemaal “schoon” is, is het mogelijk dat er energieën die bij de behandelaar zijn, naar de behandelde meestromen.
  Eén van de redenen waarom ik het bijna nooit meer gebruik.
  Zelfbehandeling kan alleen maar goed doen volgens mij.

 2. Helemaal eens met hkk. En als je niet geoefend hebt in “gronden” kun je de klachten van de ander
  onbedoeld overnemen. Beoefen Reiki aanvankelijk weken elke dag bij jezelf, je huisdier en planten.

  En nooit ongevraagd een ander behandelen.

Geef een reactie