Biden koestert oude vriendschap

The Optimist 4 mei 2021 Natuur & Milieu

De eerste honderd dagen van de Amerikaanse president Joe Biden zitten erop. Hij heeft niet bepaald stilgezeten of rondjes op de golfbaan gelopen. Biden lanceerde ambitieuze plannen voor een betere infrastructuur en organiseerde een klimaattop voor wereldleiders. Bovendien weet hij het Amerikaanse bedrijfsleven enthousiast te krijgen voor duurzame energie. Maar op zijn 100ste dag als president deed hij even iets anders.

Die dag bracht hij samen met zijn vrouw een bezoek aan een van zijn voorgangers. De Bidens vlogen naar Georgia, naar het huis van voormalig president Jimmy Carter en diens vrouw Rosalyn.

Loyaliteit

‘Joe Biden was mijn eerste en meest effectieve supporter in de Senaat’, zei Carter vorig jaar. Dat deed hij in een video voor Biden tijdens de Democratische Nationale Conventie van 2020. ‘Al decennia lang is hij mijn loyale en toegewijde vriend.’ De Carters woonden de inauguratieceremonie op 20 januari niet bij vanwege de coronaviruspandemie. Dit was voor het eerst dat hij de ceremonie miste sinds zijn eigen inhuldiging in 1977. Carters mobiliteit is verminderd, na een reeks gezondheidsproblemen.
Het bezoek van 45 minuten markeerde een volledige cirkel: de langstlevende president van het land, op 96-jarige leeftijd, ontmoette zijn oude collega en nu de oudste zittende president van het land, op 78-jarige leeftijd.

Van pindaboer tot zonneboer

Carter is ongetwijfeld een inspiratie voor Biden. De voormalige pindaboer die het tot president schopte, was de eerste die zonnepanelen liet installeren op het dak van het Witte Huis, in 1979. En in 2017 pachtte hij 10 hectare grond in de buurt van zijn geboorteplaats Plains. Niet om pinda’s te verbouwen, maar om te worden gebruikt als een gigantische zonneboerderij. Het bestaat uit maar liefst 3.852 panelen en genereert zo’n 1,3 MW aan stroom per jaar. Dat is genoeg om de helft van de stad van stroom te voorzien.

‘Gedistribueerde, schone energieopwekking is van cruciaal belang om te voldoen aan de groeiende energiebehoeften over de hele wereld en tegelijkertijd de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden’, zegt Carter. ‘Ik word aangemoedigd door de enorme vooruitgang die zonne-energie en andere schone energieoplossingen de afgelopen jaren hebben geboekt. En ik verwacht dat deze trends zich zullen voortzetten.’ In Joe Biden heeft hij in ieder geval een trouwe bondgenoot gevonden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Biden koestert oude vriendschap”

  1. Vreselijk het bericht over Biden. Hoe kan een blad als de Optimist het opnemen voor een corrupte, demente president als Joe Biden. Doe eerst goed onderzoek!

Geef een reactie