Positief nieuwsoverzicht: veiliger bij storm, middagdutje voor het hart en meer

The Optimist 16 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Veiliger bij storm

Opvallend nieuws van het KNMI: zware stormen in Nederland krijgen vanaf dit najaar een eigen naam, meldt het AD. De benaming van stormen speelt in op onze veiligheid: als een storm een naam heeft, zijn we ons bewuster van het gevaar. Daardoor komen we eerder in actie om onveilige situaties te voorkomen. Nederland is niet het eerste Europese land dat dit doet: onder meer Frankrijk, Portugal en Duitsland hebben zo’n systeem. De stormen krijgen om de beurt vrouwen- en mannennamen.

Student vist plastic

Ruim vierhonderd studenten van het Rotterdamse Hout- en Meubileringscollege zijn gaan vissen op plastic. Dit deden zij op initiatief van Plastic Whale in het Rotterdamse Delfshaven. Plastic afval, zoals tasjes en flesjes kwamen naar boven, maar ook autobanden en een waterboiler waren deel van de vangst. Van het opgeviste plastic gaan de studenten uiteindelijk een kunstwerk maken.

Meer vrouwen

Op de voorgevel van de prestigieuze London School of Hygiene & Tropical Medicine zijn straks de namen van drie vrouwelijke wetenschappers te zien, meldt The Telegraph. Het gaat om de namen van Marie Curie, Florence Nightingale en Alice Ball. De universiteit wil daarmee de rol van vrouwen in de wetenschap erkennen en jonge wetenschappers inspireren. Volgende maand worden de namen toegevoegd ter ere van de 120e verjaardag van het instituut.

Groeiende vraag havermelk

Volgens de Zweedse havermelk-producent Oatly is de Nederlandse vraag naar hun havermelk de afgelopen drie jaar verdriedubbeld, schrijft NU.nl. Tegelijk daalde de vraag naar dierlijke melk tussen 2012 en 2018 met veertien procent. Om de toegenomen vraag te beantwoorden opent Oatly binnenkort zijn eerste fabriek buiten Zweden, namelijk in Vlissingen. Deze fabriek zal 120 miljoen liter havermelk gaan produceren.

Middagdutje voor het hart

Eén of twee keer per week een middagdutje doen is goed voor het hart, blijkt uit onderzoek van het universiteitsziekenhuis in het Zwitserse Lausanne. Het ziekenhuis volgde vijf jaar lang 35 duizend mensen. Uit dat onderzoek blijkt dat de kans op een hartaanval of een beroerte met zo’n middagslaapje met de helft kan worden verminderd. Volgens het ziekenhuis moet er nog verder onderzoek worden gedaan, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie