Positief nieuwsoverzicht: erkenning gebarentaal, delen uit de moestuin en meer

The Optimist 13 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Betrokken vaders

Nergens in Europa zijn vaders zo betrokken bij de opvoeding als in Nederland. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van socioloog Brett Ory. Volgens Ory is het in ons land steeds meer geaccepteerd dat moeders evenveel werken als de man in het gezin. Uit haar onderzoek blijkt dat naarmate de vrouw meer werkt, de vader meer tijd doorbrengt met de kinderen. Het is een positieve ontwikkeling, want een kind heeft minder kans op gedragsproblemen als de ouders evenveel tijd besteden aan de opvoeding.

Zuivelboeren krijgen hulp

De Nieuw-Zeelandse overheid zegt hard aan de slag te gaan met het schoonmaken van hun meren en rivieren. Dat meldt The Guardian. Het vervuilde water lijkt te komen door de sterk uitgebreide Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie. De overheid stelt nu 130 miljoen euro beschikbaar om zuivelboeren te helpen hun bedrijven milieuvriendelijker te maken. Bovendien gaat de overheid de waterkwaliteit strenger controleren.

Samen eten uit moestuin

Sommige gewassen uit de moestuin groeien zo hard dat er niet tegenop gegeten kan worden. Om verspilling van al het lekkers uit de tuin tegen te gaan, is het platform ‘Vers uit de Tuin’ opgericht. De moestuinders oogsten momenteel zoveel courgettes, komkommers en boontjes dat ze die zelf niet op kunnen. De oogst wordt gedeeld met buurtgenoten via het online deelplatform. Zo zorgt Vers uit de Tuin niet alleen voor verse groenten op je bord, maar ook voor minder voedselverspilling en leuke ontmoetingen. Wil je ook je groenten delen of iets lekkers ophalen bij je buren? Kijk dan op versuitdetuin.nl.

Erkenning gebarentaal

Een initiatiefwet van de ChristenUnie, PVDA en D66 moet ervoor zorgen dat de Nederlandse gebarentaal wordt erkend als officiële taal. Voor veel dove mensen en slechthorenden is de Nederlandse gebarentaal hun moedertaal. De erkenning moet leiden tot meer inclusie. Tijdens verkiezingen wordt bijvoorbeeld momenteel geen informatie geleverd in gebarentaal. Daarom is het voor doven en slechthorenden lastig om in verkiezingsperiodes een keuze te maken. Door de taal te erkennen hopen de politieke partijen dat doven en slechthorenden meer betrokken raken in de samenleving. Ook hopen ze dat hierdoor gebarentaal vanzelfsprekend wordt op straat en televisie. Doven en slechthorenden vechten al meer dan dertig jaar voor de erkenning van hun taal.

Geen mobiel voor het goede doel

Interpolis start een proef waarbij jongeren worden beloond als ze tijdens het fietsen niet op hun mobiel kijken. Bij deze proef wordt de speciaal ontwikkelde app Phono ingezet. Voor iedere minuut die de fietser zijn telefoon niet aanraakt, krijgt hij punten. De punten worden omgezet in euro’s en gedoneerd aan een zelfgekozen goed doel. Als tijdens het fietsen toch op de telefoon wordt gekeken, worden de punten verwijderd. Het grote experiment moet aantonen of jonge mensen ongewenst verkeersgedrag willen veranderen wanneer er ook nog een goed doel gesteund wordt.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: erkenning gebarentaal, delen uit de moestuin en meer”

  1. Graag zou ik willen weten waarom er uberhaupt verschillende gebarentalen zijn. Wanneer internationaal dezelfde gebaren voor dezelfde betekenissen zouden worden gebruikt zouden doven en slechthorenden i.p.v. een handicap een voordeel kunnen hebben.

Geef een reactie