Positief nieuwsoverzicht: tuinbouw onder de grond, moleculaire koffie en meer

The Optimist 18 feb 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, opbeurend nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Koffie zonder koffiebonen

Een Amerikaanse start-up werkt aan een heel nieuw soort koffie. Namelijk moleculaire koffie, waar geen boon aan te pas komt. Volgens de bedenkers van het merk Atomo neemt de vraag naar koffie nog altijd toe. Dat zorgt er onder meer voor dat oerwouden worden gekapt voor het aanleggen van plantages. Voor boonloze koffie is dat niet nodig. De koffie zou ook minder bitter zijn, zodat je niet zo snel in de verleiding komt om er suiker in te doen. Atomo is nu aan het crowdfunden voor hun moleculaire koffie. Eind dit jaar moet het in de schappen liggen.

Nederland pleit voor een EU-brede vliegtaks

Reizen met het vliegtuig – als het aan staatssecretaris Menno Snel ligt, wordt dat straks in heel Europa op dezelfde manier belast. Dat lezen we in Trouw. Met zo’n vliegtaks betaal je voor de CO₂-uitstoot die je veroorzaakt. Wie veel vliegt, betaalt meer. Inmiddels hebben zes EU-landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Zweden een eigen vliegtaks ingevoerd. De staatssecretaris pleit vandaag in Brussel voor een vliegtaks in de hele Europese Unie.

Utrechters krijgen subsidie voor groenere wijk

Het aantal insecten gaat wereldwijd hard achteruit. Wat een rol speelt, is dat insecten steeds minder leefruimte hebben door steeds meer bebouwing. De provincie Utrecht wil inwoners stimuleren om hun eigen wijk groener te maken. Bijvoorbeeld door het aanleggen van natuurspeeltuinen of het planten van bomen en struiken op schoolpleinen. Inwoners met groene vingers kunnen daarom tot duizend euro aan subsidie ontvangen van de provincie.

Verbeter de wereld, challenge jezelf

Zo’n veertig procent van de Nederlanders voelt zich ‘stom’ als ze een plastic tas koopt in de supermarkt, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. De organisatie wil mensen daarom op een leuke manier helpen om gedrag te veranderen. Sinds afgelopen week staan zestien verschillende ‘challenges’ op hun website waar je aan kunt meedoen. Bijvoorbeeld een tijdje geen kaas eten, of de eigen boodschappentas meenemen. Ook kun je zien wie er nog meer meedoet aan de uitdagingen. Zo wil Milieu Centraal laten zien, dat je samen behoorlijk veel kunt bereiken.

Stropers maken carrièreswitch naar natuurbeschermer

Russische stropers verdienden jarenlang hun geld met de jacht op sneeuwluipaarden, maar zetten ze zich nu in voor de bescherming van dit zeldzame dier. Daarbij komt hun ervaring als stroper goed van pas. Ze hebben veel kennis van deze dieren, en weten ook waar ze valstrikken van stropers kunnen vinden. De vroegere stropers krijgen een opleiding en een beloning als het goed gaat met de sneeuwluipaarden.

‘Urban farming’ onder de grond in Londen

Zo’n dertig meter onder de drukke Clapham Highstreet in Londen groeit een groenten- en kruidentuin. Venkel, radijsjes en wasabiplantjes groeien boven elkaar in een soort stellingkasten in een oude schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog. Verticale landbouw dus, maar dan onder de grond. En dat heeft zo zijn voordelen, schrijft The Guardian. Onder grond wordt het namelijk niet kouder dan 15 graden Celsius. Daarom hoef je geen warmtelampen te gebruiken.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van vrijdag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie