Positief nieuwsoverzicht: drijvende tuinen, schaatsende robots en meer

The Optimist 15 feb 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, opbeurend nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Ergernissen melden met een fietsknop

Een gat in de weg, een paaltje dat onhandig geplaatst is, of een auto die verkeerd staat geparkeerd. Een groep Amsterdammers kan zulke situaties straks doorgeven met een druk op de knop – en die knop zit dan op het stuur van hun fiets, lezen we in Het Parool. Het gaat om een test van de gemeente, die kijkt of het systeem helpt om de stad veiliger te maken. Als je tijdens het fietsen ergens op de knop hebt gedrukt, vul je later in waarom dat was met een speciale app. In Brussel is twee jaar geleden al een vergelijkbare proef gedaan. Daar kwamen toen 40.000 meldingen binnen.

‘Gezondere keuzes voorkomen 30 procent gevallen van kanker’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 30 tot 50 procent van alle gevallen van kanker worden voorkomen door gezondere keuzes te maken. Om er een paar te noemen: niet roken, geen alcohol drinken, gezond eten, een gezond gewicht en veel bewegen. Het is trouwens wel zo dat niet iedere vorm van kanker zo duidelijk samenhangt met levensstijl, zoals bij hersentumoren en leukemie.

Schaatsende robot redt straks mogelijk levens

ETH-universiteit in Zürich leerde een robot schaatsen. Het enige dat hij daarvoor hoefde te weten was hoe een schaatser zich gedraagt op het ijs. Daarna kon het apparaat het helemaal zelf, aldus assistent-professor Stelian Coros. De robot die zichzelf leerde schaatsen, ziet er trouwens wel een beetje anders uit dan bij de gemiddelde schaatser. Met vier lange, flexibele poten kronkelt de robot soepel over het ijs. Maar het is niet alleen een bijzonder gezicht. Dat de robot dit kan, betekent dat hij kan leren zichzelf te verplaatsen op allerlei soorten terrein. Zo kan hij straks ook worden ingezet op zoek- en reddingsmissies, en bijvoorbeeld om pakjes te bezorgen.

Drijvende tuinen helpen boeren in Bangladesh

In Bangladesh worden oplossingen bedacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Dat lezen we vandaag op de site van Deutsche Welle. Het land heeft te maken met zwaardere regenval en smeltwater uit de Himalaya. Overstromingen komen daardoor steeds vaker voor, en voor boeren betekent dat een mislukte oogst. Steeds meer boeren pakken daarom een oude traditie weer op: het bouwen van drijvende tuinen. Dat doen ze onder andere met waterhyacint. Door gewassen te verbouwen op de vlotten, zijn deze ook minder vatbaar voor ziektes.

Plasticstrijders bijeen in Amsterdam

De onafhankelijke afvalplasticbestrijders zijn in Amsterdam. Ze opereren onder de naam Plastic Avengers, maar niet die van Marvel Comics natuurlijk. Onder meer Boyan Slat, Rijkswaterstaat en De Dopper stelden het ‘Plastic Avengers Manifest’ op met daarin vijf praktische richtlijnen voor de toekomst, over hoe we met plastic moeten omgaan. Martina Eyzenga van Plastic Soup Surfer vertelde wat volgens haar sowieso in het manifest moet staan: ‘Wij hebben vijf duidelijke doelen: reductie, individuele prikkels voor verandering in het gedrag van de consument, het terugdringen van toxiciteit, monitoring primair stellen bij opruimactiviteiten en dat de producent volledige verantwoordelijkheid neemt.’

Lees ook het artikel van The Optimist naar aanleiding van het boek Ontplastic, 101 simpele manieren om plastic uit je te bannen en de wereld te redden. We geven vijf boeken weg!

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van woensdag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie