Positief nieuwsoverzicht: Soft Robot, insecten snackmuur en meer

The Optimist 19 aug 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Ontdekkingstocht naar insecten

In het Vondelpark in Amsterdam is een vijfdaagse expeditie geweest voor het ontdekken van insectensoorten. Vrijwilligers struinde het hoge gras af met vangnetten op zoek naar nieuwe soorten. Expeditieleider Menno Schilthuizen, hoogleraar biodiversiteit aan de Universiteit van Leiden, was overtuigd van het belang van de expeditie. En dat bleek terecht; ze ontdekten een nieuwe keversoort en sluipwesp, aldus Het Parool.

Voedsel van morgen

In wetenschapsmuseum Nemo is een tentoonstelling gaande die draait om de voedselvoorziening in de toekomst. De expositie, genaamd Voedsel van Morgen, heeft onder andere een snackmuur met zakjes eetbaar poeder en een proeverij van insecten, zo meldt Trouw. In 2050 is de wereldbevolking gegroeid tot tien miljard mensen. Om die allemaal te voeden moeten we anders gaan eten. Wij zien dan ook toekomst voor de insectenkweker in Nederland.

Opkomst Soft Robot

Een nieuwe vorm van robotica is groeiende: de Soft Robot. Deze is gemaakt van zachte, buigbare materialen zoals plastic of polymeer. De vorm biedt allerlei voordelen. Het stelt machines in staat om voorzichtig fruit te plukken, zonder die te verpulveren. Ook is de impact kleiner wanneer de robot in botsing komt. Nadeel is dat de Soft Robot fruit wel beschadigt. Wetenschappers in Brussel hebben een miljoen euro subsidie ontvangen om dat probleem te verhelpen.

Soa’s bespreekbaar

Steeds meer mensen worden ingelicht over een besmetting met een soa. De GGD lukt het daardoor om meer mensen te behandelen, zo schrijft het AD. De GGD dringt bij mensen aan, open te zijn over eventuele besmettingen, en met succes. De afgelopen tien jaar is het aantal meldingen verviervoudigd. Via partnerwaarschuwing.nl kunnen mensen anoniem iemand waarschuwen.

VN-verdrag voor bemiddeling bedrijven

Als twee bedrijven een zakelijk geschil met elkaar hebben, dan stappen deze vaak naar de rechter. Dat geldt helemaal voor bedrijven die in verschillende landen zijn gevestigd. De Verenigde Naties denken dat bemiddeling een veel betere oplossing is. Praten met elkaar onder begeleiding van een onpartijdige bemiddelaar, met als doel het vinden van een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven, zo luidt een nieuw VN-verdrag. Opvallend is dat zowel China als de Verenigde Staten het verdrag hebben ondertekend.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie