Nieuwe boer in opkomst: de insectenkweker

The Optimist 12 sep 2018 Economie

Een nieuwe boer is in opkomst. Het gaat om de insectenkweker. Denk daarbij aan het kweken van vliegen, meelwormen en krekels. Vooralsnog is het een niche, maar de experts denken dat de insectenkweek heel groot kan worden. Volgens minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staan we zelfs aan de vooravond van een sterke groei van het gebruik van insecten als productiedier.

Schouten noemde insecten een ‘veelbelovende alternatieve bron’ voor hoogwaardige eiwitten. Ze is bovendien voorstander van grotere consumptie van insecten door zowel mens als dier, zei ze eind augustus bij Nieuwsuur. Insecten leveren zelfs meer op dan het houden van melkkoeien, doordat de melkprijs zo laag is, dat stelt Herman de Jong die als boer de overstap maakte. Het kweken van insecten kent ook andere voordelen.

Je kunt ze bijvoorbeeld houden in kleine ruimtes. Duizenden beestjes zitten in een bakje, waardoor de opbrengst ook hoger kan liggen. Daarnaast draagt het bij aan voedsel- en klimaatvraagstuk. Insecten zijn rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Ook kunnen meelwormen, door ze bloot te stellen aan UV-licht, een hoger vitamine D gehalte hebben. Dat onderzochten onderzoekers aan de Wageningen University & Research. Het kweken van insecten belast bovendien het milieu veel minder. In vergelijking met de veeteelt geeft het veel minder uitstoot van broeikasgassen. Een ander bijkomend voordeel is dat insecten van voedselresten leven, waardoor een bijdrage aan de circulaire economie wordt geleverd.

Veevoeder

Hoewel het nog niet is toegestaan in Europa worden insecten vooral gezien als een rijke toevoeging in het veevoer. Bijvoorbeeld voor kippen of varkens. In de visteelt is het gebruiken van insecten wel al toegestaan. De verwachting is dat het binnenkort wel wordt toegestaan in kippenvoer. ‘Er komt een complete nieuwe markt aan’, zegt Kees Aarts die negen jaar geleden instapte en inmiddels een internationale speler is.

Mocht je het zelf als voeding eens willen proberen? Bagel&Beans heeft al een bagel met sprinkhaan, krekel en meelworm. Ook zijn er al verschillende insectenrestaurants. Kijk eens op duurzaaminsecteneten.nl

Lees ook ‘De boer van de toekomst zit binnen

Bron: Nieuwsuur
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie