Positief nieuwsoverzicht: slapende tumorcellen, sportende voorbijgangers en meer

Yildiz Celie 11 okt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht denkt. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Sporten met voorbijgangers

Afgelopen week sprak Sublime met Eva Coosje van der Velde van het Rotterdamse project Sneaky Fitness. Sneaky Fitness tovert straten om tot ‘stiekeme sportscholen’ om voorbijgangers te verleiden om even te bewegen met behulp van zogenoemde ‘nudging-technieken’. Eva legt uit wat dat zijn: ‘Denk bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal waar je je even aan kunt optrekken. Of een flitspaal die je flitst als je harder rent dan 11 kilometer per uur. Zo maken ze dus van de stad een grote speelplaats.’

Sneaky Fitness is ontstaan vanuit de Awesome Foundation. Dat is een gemeenschap die steden leuker en socialer wil maken. In iedere stad waar Awesome actief is, leggen zo’n twintig mensen 50 euro in. Degene die het beste idee pitcht, krijgt de inleg van 1.000 euro om het idee uit te voeren. Inmiddels zijn er al negentig van zulke community’s actief in dertien landen.

Partnerverlof verlengd

Kersverse ouders hebben vanaf juli volgend jaar niet langer recht op twee, maar op vijf dagen partnerverlof. Het wordt zelfs mogelijk om dit te verlengen naar zes weken met 70 procent van het loon. Coca-Cola, de Goede Doelenloterij en ABN Amro willen daar echter niet op wachten en starten vanaf januari 2020 met deze plannen. Ook vullen de bedrijven het salaris van hun werknemers aan tot 100 procent.

Afkoelen voor snelheidsduivels

De politie in Estland heeft een nieuwe en originele methode om snelheidsduivels te straffen, meldt het AD. De overtreder kan kiezen tussen een boete of een afkoelperiode. Iemand die tot 20 kilometer per uur te snel rijdt moet dan verplicht 45 minuten wachten, een snelheidsovertreding tot 40 kilometer per uur levert een wachttijd van een uur op. Voor haastige chauffeurs kan het tijdsverlies vaak erger zijn dan een boete. Boven de 40 kilometer per uur ontkomt de chauffeur echter niet aan een boete en gerechtelijke vervolging.

App spoort oogafwijking op

Amerikaanse onderzoekers hebben een app ontwikkeld die oogafwijkingen bij kinderen kan ontdekken, schrijft de Volkskrant. De app heet Cradle en speurt op doodgewone familiekiekjes naar leukocorie, oftewel ‘een witte pupil’. Op foto’s die met flitslicht zijn genomen treedt normaal gesproken het rode-ogeneffect op omdat het licht terugkaatst op het rode netvlies. Wanneer er sprake is van een oogafwijking, dan is dit gereflecteerde licht minder rood.

De app markeert zo’n oog als ‘white’. Voor artsen is dit een reden om verder onderzoek te doen. Op deze manier komt de smartphone bijna 1,5 jaar eerder een afwijking op het spoor dan een traditionele diagnose.

Uitschakelen tumorcellen

Nederlandse oncologen hebben een nieuwe methode ontwikkeld om kanker te bestrijden. Dat meldt Trouw vandaag. Bij deze behandeling worden verschillende kankermedicijnen kort na elkaar toegediend. Op die manier worden de kankercellen eerst in slaap gesust en daarna uitgeschakeld. Volgens René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut kan je het effect vergelijken met een links-rechtscombinatie van een boxer. De aanpak is effectief bij muizen met leverkanker. Hoe dat bij mensen uitpakt, moet nog blijken.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: slapende tumorcellen, sportende voorbijgangers en meer”

  1. Naast t stilstaan vind ik dat die automobilisten gewoon ook de boete moeten betalen!

    Geweldig nieuws voor kankerpatienten!!! Dit klinkt als n revolutionaire doorbraak op t gebied van kanker.

    Als ze nou ook iets vinden waardoor chronische Pfeiffer, zenuwuiteinden en polimyositis kunnen herstellen….. dan zou ík dolgelukkig zijn voor m’n kinderen en mezelf!!

Geef een reactie