Positief nieuwsoverzicht: Schone stranden, diervriendelijke horeca en meer

The Optimist 9 aug 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Schoonvegen stranden

Afgelopen week er weer een grote opruimingsactie van Stichting De Noordzee begonnen. Twee weken lang ruimen duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden. Het is de zevende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour en deze keer staat wegwerpplastic centraal. Sinds de eerste editie is er al meer dan 84 duizend kilo afval opgehaald.

NS wordt rolstoelvriendelijker

De NS gaat de komende jaren meer doen om reizigers met een beperking te assisteren op de stations, zo lezen we in het AD. Momenteel is instaphulp voor reizigers met een beperking op 143 grotere NS-stations beschikbaar. In de komende vijf jaar moeten daar nog eens 102 stations bijkomen. Reizigers met een beperking kunnen tot een uur voor vertrek de hulp inroepen van NS-personeel.

Hiv-preventiepil verkrijgbaar

Sinds kort is de hiv-preventiepil verkrijgbaar in Nederland, zo meldt de NOS. De GGD gaat de PrEP-pillen verstrekken aan homoseksuele mannen met een verhoogd risico op hiv. De GGD krijgt een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid om 6500 deelnemers van deze pil te voorzien. De verwachting is dat meer mannen van de pil gebruik willen maken.

Diervriendelijke horecawijzer

Stichting Varkens in Nood heeft een horecawijzer gemaakt die restaurantbezoekers moet helpen bij het maken van diervriendelijke keuzes. Hiervoor werden de menu’s van honderd Amsterdamse restaurants beoordeeld, zo schrijft Trouw. De horecawijzer blijkt de restauranthouders aan te zetten tot actie om diervriendelijker te worden.

Bijzondere Kamerleden

In Japan zijn afgelopen week de eerste zwaar gehandicapte Kamerleden beëdigd. Dat nieuws bracht de BBC. Yasuhiko Funago lijdt aan ALS en Eiko Kimura heeft een hersenverlamming. Ze zijn beiden grotendeels verlamd en hebben constante verzorging nodig. Dat weerhoudt de twee kersverse Kamerleden er niet van om op te komen voor het belang van gehandicapten. De partij waar ze lid van zijn komt op voor de belangen van mensen die door de politiek vaak over het hoofd worden gezien.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: Schone stranden, diervriendelijke horeca en meer”

  1. Schoonvegen stranden: prachtige foto erbij. Ik ben wel benieuwd waar dit Nederlandse strand is!

Geef een reactie