Positief nieuwsoverzicht: schonere scheepvaart, gratis therapie bij burn-outklachten en meer

The Optimist 25 jan 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Ook Nederlandse scholieren komen in actie voor het klimaat

Scholier Greta Thunberg sprak tijdens de klimaattop in Polen wereldleiders toe om snel in actie te komen voor het klimaat. En dat is niet het enige dat Greta deed om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Elke vrijdag spijbelt ze om met een spandoek voor het Zweedse parlement te staan. De 15-jarige lijkt aardig wat andere jongeren te inspireren. In Brussel gingen vorige week meer dan 12 duizend scholieren de straat op om te protesteren. Zij krijgen volgende maand forse versterking van hogescholen en universiteiten door heel België. Ook Nederlandse scholieren komen in actie voor een beter klimaat. Leerlingen uit Den Haag doen een oproep voor een protestmars op donderdag 7 februari.

Organisaties stimuleren bewustwording met #10YearsChallenge

Het is op dit moment een hype op sociale media: de #10yearchallenge. Door een foto van 10 jaar geleden met een van nu te vergelijken, laten mensen elkaar zien hoeveel ze zijn veranderd. Sommige organisaties spelen daar slim op in. Zij gebruiken de trend om mensen bewust te maken van problemen waar de afgelopen 10 jaar helemaal niets aan is veranderd. Wakker Dier plaatst bijvoorbeeld twee bijna identieke foto’s van een varken in een overvolle stal: een uit 2009 en een uit 2019. Zo roept de organisatie op om het leven van varkens in de intensieve veehouderij te verbeteren.

Havenbedrijf Rotterdam investeert in schonere scheepvaart

Havenbedrijf Rotterdam draagt alvast een steentje bij aan een beter klimaat, lezen we op RTV Rijnmond. Het havenbedrijf stelt vanaf deze week vijf miljoen euro beschikbaar voor schonere scheepvaart. Het geld is bedoeld om projecten voor schonere brandstof te stimuleren van onder andere rederijen, motorfabrikanten en brandstofproducenten.

Politieke regenboogboot op de Amsterdamse Pride

Op deze koude winterdag blikt de Amsterdamse politiek alvast vooruit naar hele andere sferen. Namelijk de jaarlijkse Pride. Ook deze zomer varen er weer honderden kleurrijke boten over de grachten van Amsterdam. Voor het eerst is dit jaar ook een gemengde politieke regenboogboot te zien. Vijf politieke partijen bundelen hun krachten en laten zien dat ze het in ieder geval over een ding eens zijn: dat je zichtbaar jezelf kunt zijn, en kunt houden van wie je wilt. Dat vertelt initiatiefnemer Vera Bergkamp van D66 aan het AD.

Gratis telefonische therapie voor mensen met burn-outklachten

Onze zuiderburen krijgen hulp bij burn-outklachten. Dit meldt de Standaard. Het Belgische ziekenfonds Partena biedt vijf gratis sessies aan. Het ziekenfonds heeft niet de illusie dat een burn-out met een paar telefoongesprekken is opgelost, maar ze hopen wel dat mensen op deze manier eerder hulp zoeken. Een telefoontje is immers laagdrempeliger dan het zoeken van een psycholoog. Als tijdens de telefonische sessies blijkt dat iemand meer of andere hulp nodig heeft, wordt doorverwezen naar een psycholoog in de buurt.

Lees hier het positief nieuwsoverzicht van woensdag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie