Positief nieuws overzicht: kikker Romeo, dieet van de toekomst en meer

The Optimist 23 jan 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun goede nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Kikker Romeo vindt Julia

De eenzaamste kikker op aarde werd tien jaar geleden gevonden in het woud van Bolivia. Biologen dachten lang dat hij de enige in zijn soort was. Ze konden dus ook geen vrouwtje voor hem vinden. In een ultieme poging maakten zij een profiel voor de kikker aan op een datingsite. Dat zorgde voor veel aandacht en bracht zelfs geld op voor een nieuwe expeditie. Op die manier werden er vijf soortgenoten gevonden. Daar zat ook een vrouwtjeskikker tussen. De experts hopen dat het kikkerstel ervoor zorgt dat hun soort niet uitsterft.

Dieet van de toekomst

Over dertig jaar leven naar schatting zo’n 10 miljard mensen op de wereld die natuurlijk allemaal moeten eten. Een uitdaging, maar er is goed nieuws, zegt de Britse hoogleraar Tim Lang in de Volkskrant. Want 10 miljard monden voeden in 2050, dat kan. Maar alleen als we drastisch anders gaan eten. Samen met een groep internationale deskundigen presenteerde de hoogleraar het dieet van de toekomst: vol met groenten, fruit, noten en volkoren granen. Zuivel en vlees passen ook in het voedingspatroon, maar wel veel minder dan we nu eten.

Zelfrijdende bus in Den Haag

Een busritje zonder chauffeur. Dat klinkt misschien niet als een heel goed idee, maar in Den Haag kan het straks. Op de route naar het HagaZiekenhuis wordt dit jaar een zelfrijdende minibus ingezet. Voor de veiligheid en service rijdt nog wel een begeleider mee, die zo nodig kan ingrijpen en de passagiers helpt met in- en uitstappen.

Ja/ja sticker voor terugdringen papierafval

Liggen bij jou ook altijd folders op de mat die je eigenlijk niet leest? Je kunt natuurlijk zo’n nee/nee sticker aanvragen, maar dat doet lang niet iedereen. Daarom introduceert Rotterdam deze zomer de ja/ja sticker. Als je die op je brievenbus plakt, ontvang je nog wel reclamefolders. Huizen zonder sticker slaat de postbode over. Eerder voerde Amsterdam ook al zo’n sticker in. Als heel Nederland overstapt op de ja/ja sticker kunnen we meer dan 3 miljoen kilo papierafval per jaar besparen.

Nieuw lab voor nucleaire geneesmiddelen

Bij de kernreactor in Petten komt een nieuw laboratorium voor het ontwikkelen van nucleaire geneesmiddelen. Artsen gaan daar samenwerken met experts om sneller dergelijke geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen. De EU steunt het project met 6,8 miljoen euro. Het gaat vooral om medicijnen tegen kanker, maar ook bij de diagnose van hartproblemen en sommige infectieziektes kunnen nucleaire geneesmiddelen worden gebruikt. Het duurt vaak 10 tot 15 jaar voordat een nieuw medicijn op de markt komt. Door de samenwerking zou die tijd tot de helft kunnen worden teruggebracht.

In Petten wordt overigens wel meer onderzocht. Onderzoekers hebben daar sinds kort ook een zeewierlaboratorium staan. We staan aan het begin van wat er te ontdekken valt over deze algen. Wij zetten op een rij wat we nu al weten van zeewieren.

Lees het vorige positief nieuws overzicht

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuws overzicht: kikker Romeo, dieet van de toekomst en meer”

  1. Goedendag,

    In Israell, kunnen ze aan de hand van uw ontlasting bekijken welke microben er inzitten en welke voeding voor u persoonlijk geschikt is, interessant toch? Kun je heel gericht mee aan de slag. het wachten is nu op wanneer hier in Holland toegepast kan worden;” under construction” Dinsdagavond, j.l., op tv ; dokters van morgen te zien geweest.

Geef een reactie