Positief nieuwsoverzicht: opvangoma’s in Rio, ‘groene fietspaden’ en meer

The Optimist 13 mrt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de VooruitgangSublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Sociale opvangoma’s

Veel bejaarde vrouwen in Rio de Janeiro hebben weinig familie over en raken hierdoor in een sociaal isolement. Zelf hebben de vrouwen een sociale oplossing gevonden voor eenzaamheid: ze gaan aan de slag als vrijwilliger bij de lokale kinderopvang. Ze geven les en knutselen en knuffelen met de kinderen. De kinderen vinden de extra aandacht bepaald geen straf.

Hemwegcentrale sluit volgend jaar

De oudste en relatief meest vervuilende kolencentrale van Nederland gaat eerder dicht dan gepland. De kolencentrale in Amsterdam, de Hemwegcentrale, zou officieel pas in 2024 worden gesloten. Om de klimaatdoelen te halen, besluit het kabinet de kolencentrale volgend jaar al te sluiten.

Transparant over groen

De EU heeft afgelopen week een wetsvoorstel aangenomen om greenwashing tegen te gaan. Greenwashing is wanneer bedrijven zich groener of verantwoorder voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. De nieuwe wet verplicht bedrijven transparant te zijn over de klimaatrisico’s van hun investeringen, zo schrijft Reuters. Op deze manier hoopt de EU dat bedrijven echt duurzaam gaan investeren.

Internetpastor helpt met digitale detox

Afgelopen week is de traditionele vastentijd voor Pasen ingegaan. Het gebruik is in België nieuw leven ingeblazen. ‘Internetpastor’ Sintubin heeft 15 duizend aanmeldingen binnengekregen om zijn moderne vorm van vasten te volgen: een digitale detox, oftewel veertig dagen geen sociale media. Deelnemers krijgen elke dag een mail met tips om het vol te houden.

Utrecht brengt ‘groene fietspaden’ in kaart

De provincie Utrecht brengt fietspaden in kaart waar de lucht schoon is. 500 Utrechters gaan hierbij helpen. Met een speciaal apparaatje dat de luchtkwaliteit meet ontdekken zij waar deze ‘groene fietspaden’ zich bevinden. De resultaten worden verwerkt in een app waarmee inwoners van de provincie gezonde routes kunnen rijden.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Positief nieuwsoverzicht: opvangoma’s in Rio, ‘groene fietspaden’ en meer”

  1. Hallo beste mensen,

    Vlak voor ik mijn pc opstarte,( ja met groene stroom, uiteraard; qurrent) lees ik in de krant ( die her gebruikt word) we gaan weer racen ( nee, roept mijn innerlijke stem) Hoe is het toch mogelijk dat die formule auto races gewoon door kunnen mogen gaan, in deze tijd waarin iedereen zijn steentje toch zou moeten bijdragen voor het milieu? Heeft iemand hier een pasklare oplossing voor, in naam van MOEDER AARDE, dank u. Onder tussen zit ik zelf dik aangekleed omdat ik mijn centrale verwarming weiger hoger te zetten, het is hier nu 14,5. alles voor het milieu!

  2. Haha, een digitale detox via email,
    ik voel een tegenstijdigheid

Geef een reactie