Positief nieuwsoverzicht: opladen aan lantaarnpaal, meer bussen op waterstof en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: opladen aan lantaarnpaal, meer bussen op waterstof en meer

Roland Pluut 29 nov 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Meer bussen op waterstof

Er komen vijftig nieuwe waterstof-bussen bij in Nederland. Het kabinet en de provincies Drenthe, Groningen en Zuid-Holland hebben vorige week een overeenkomst getekend. Op dit moment zijn er nog maar acht bussen die op waterstof rijden. Volgens Stientje van Veldhoven, voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat, heeft deze schone brandstof de toekomst voor zware voertuigen. Zij hoopt dat de vijftig nieuwe bussen een stimulans zijn voor private partijen om meer waterstoftankstations te bouwen. Binnen twee jaar moeten de bussen de weg op gaan.

Gladde toiletpot

Een innovatie op het gebied van waterbesparing: een superglibberige toiletpot. Dat schreef Trouw vorige week. In een doorsnee toilet wil nog wel eens wat blijven plakken. De voor de hand liggende oplossing is natuurlijk: doortrekken. Doortrekken kost gemiddeld zes liter water per keer. Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University hebben daarom een soort glijmiddel ontwikkeld. Als je dat in de toiletpot spuit, kun je zelfs de meest plakkerige substanties met drie liter water in één keer doorspoelen. Dat maakt nogal een verschil, want we spoelen wereldwijd iedere dag 140 miljard liter water door de wc. Het glijmiddel werkt in iedere toiletpot en blijft vijfhonderd spoelbeurten lang zitten. Wanneer de uitvinding op de markt komt, is onbekend.

Auto opladen aan lantaarnpaal

In Rotterdam kun je straks wellicht je elektrische auto opladen aan een lantaarnpaal. De stad gaat namelijk experimenteren met slimme lantaarnpalen die meer doen dan alleen licht geven, dat meldt Het Financieele Dagblad. De palen kunnen worden uitgerust met bijvoorbeeld parkeermeters, camera’s, sensoren, 5G-antennes en laadpunten voor elektrische voertuigen. De drie testexemplaren van het Amsterdamse bedrijf Lightwell worden volgende maand geplaatst.

Boeren stellen hun eigen maatregelen op

De stikstofuitstoot moet flink omlaag. Boeren in Nederland willen daar best aan meewerken, maar dan wel onder eigen voorwaarden. Zij willen niet dat de overheid maatregelen moet opleggen. Daarom presenteerden dertien boerenorganisaties vorige week hun eigen maatregelen om de stikstofuitstoot afkomstig van boerenbedrijven te beperken. Minister Carola Schouten van Landbouw was daarbij aanwezig. Eén van de plannen is om koeien vaker in de wei te zetten. Koeien die buiten staan, zorgen voor minder stikstofuitstoot. Een ander voorstel is het gebruik van minder eiwitrijk voedsel. De boeren willen dat de overheid de kosten voor de maatregelen vergoedt. Overigens steunt de branche wel het plan van het kabinet om varkensboeren die willen stoppen uit te kopen.

Meer veiligheid tijdens operaties

De Haagse scale-up NewCompliance, die data rondom operaties in ziekenhuizen inzichtelijk maakt, heeft tijdens een eerste investeringsronde zo’n 2,7 miljoen euro opgehaald. Hiermee wil NewCompliance uitbreiden naar de Verenigde Staten. Het bedrijf ontwikkelt dashboards waarmee de verschillende informatiebronnen in operatiekamers worden gebundeld op één scherm. Daarmee wordt de veiligheid tijdens een operatie vergroot. Wondinfecties zijn een voorbeeld. Deze komen veel voor op operatiekamers. Dat hangt samen met onder meer de luchtkwaliteit, de temperatuur van de patiënt en hoe vaak de deur open en dicht gaat. Die informatie zit verstopt in allerlei systemen, maar is op het dashboard in één oogopslag te zien. Daarmee wordt de kans op een wondinfectie verlaagd. Dat kan veel leed en ook veel geld schelen, zo vertelde Bo Wiesman, CEO van NewCompliance aan Business Insider.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief van de ‘Kroniek van de Onderstroom‘ tot een succes...

Meer over Roland >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *