Positief nieuwsoverzicht: olympisch vluchtelingenteam, helen met muziek en meer

The Optimist 6 mrt 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer positief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we sinds kort samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de VooruitgangSublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om dagelijks af te stemmen op Sublime, vatten wij de hoogtepunten van hun constructieve nieuws samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, hopen we jou zo een mix van nieuws en ontwikkelingen te kunnen bieden waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Olympisch vluchtelingenteam

Een inspirerend verhaal van een Syrische vluchteling in Londen. De 24-jarige Eid Aljazairli stak zo’n drie jaar geleden per boot de Middellandse zee over. Toen de motor na een paar uur varen kapotging, was Eid erg bang. Hij kon namelijk niet zwemmen. Gelukkig overleefde hij de overtocht. Eenmaal in Londen aangekomen had Eid een duidelijk doel voor ogen: hij ging naar het zwembad en leerde zichzelf zwemmen. Dit deed hij door anderen na te doen. Zwemcoach Daniel Bullock zag Eid en was erg onder de indruk. Na een jaar oefenen is Eid zo goed geworden, dat hij nu traint voor een plek in het vluchtelingenteam van de Olympische Spelen.

Speelgoedrolstoelen

Voor veel jonge kinderen is het nog wennen om iemand in een rolstoel te zien. Om een rolstoel wat ‘normaler’ te maken heeft de Brits non-profit organisatie Toy Like Me speelgoedrolstoelen gemaakt. Daarin kunnen kinderen hun knuffel of pop doen. Daarbij zien ze er vrolijk uit door de leuke kleurtjes en sterretjes op de wielen. Een medewerker vertelt aan BBC wat ze met het speelgoed willen bereiken: ‘We zetten speelgoed in om valide kinderen bewust te maken en om mindervalide kinderen meer zelfvertrouwen te geven.’

Helen met muziek

Muziek is niet alleen leuk om naar te luisteren, het heeft ook een helende werking – dat weten ze bij Sublime natuurlijk al lang. In een Gents ziekenhuis wordt muziek specifiek met dat doel ingezet. Daar geven muzikanten namelijk privé-optredens aan het bed van patiënten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Al eerder deed het ziekenhuis een test door mensen met een koptelefoon naar muziek te laten luisteren. Patiënten gaven toen aan dat de muziek hun angst en frustratie verminderde. Ook bood het hen hoop en gaf het geruststelling. Volgens het ziekenhuis kan livemuziek nog meer prikkelen. In Gent staan er tegenwoordig elke week een gitarist, fluitist en violist naast het ziekenhuisbed.

Slimme broekzak

De kans is groot dat je op dit moment je telefoon in je broekzak hebt zitten. Hoewel er nog onderzoek wordt gedaan naar de gezondheidseffecten hiervan, is het vermoeden dat de straling de vruchtbaarheid kan aantasten. Bright schrijft over een oplossing: de slimme spijkerbroek. Omdat er een beetje metaal in de broekzakken zit, houden ze volgens TNO 99,9 procent van de straling tegen. Zit je niet per se te wachten op een slimme broek? Dan kun je je telefoon natuurlijk ook gewoon in je tas stoppen.

Wereldbevolking voeden

Om de groeiende wereldbevolking te voeden moeten we meer van onze eiwitten uit planten halen. In de Nederlandse landbouw is een voorzichtige groei te zien van eiwitrijke gewassen, dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandagochtend bekend. Zo worden soja en lupine meer verbouwd. Het merendeel daarvan wordt nog steeds gebruikt voor veevoer, maar een deel ervan gaat naar het maken van zuivel- en vleesvervangers. En dat komt mooi uit, want daarvan eten we steeds meer.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van maandag.

Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Positief nieuwsoverzicht: olympisch vluchtelingenteam, helen met muziek en meer”

  1. Bijna elke dag lees ik The Optimist, wat voor mij een prima vervanger is voor het negatieve nieuws wat meestal binnen komt. Er gebeuren eigenlijk veel meer positieve dingen in de wereld blijkbaar is dat geen nieuws, ??? JAMMER !

Geef een reactie