Positief nieuwsoverzicht: Nedersoja, rolstoeltoegankelijke natuur en meer

The Optimist 27 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Nedersoja

Het is nog een vreemde eend in de bijt tussen de aardappelen, winterpenen en spinazie, maar Nederlandse soja is bezig met een opmars. Dat schreef de Volkskrant. De zogenoemde ‘Nedersoja’ wordt onder andere gebruikt voor het maken van vleesvervangers en sojamelk. Tien boeren in Flevoland zijn gestart met het telen van de soja-soort edamame. Dat boontje eet je direct uit de peul. De edamame wint aan populariteit, want hij staat bij steeds meer cafés op de borrelkaart. Op dit moment halen we het overgrote deel van onze soja nog uit het buitenland, terwijl de vraag naar plantaardige eiwitten toeneemt.

Kletskassa een blijvertje

De ‘kletskassa’ die twee maanden geleden als proef werd geïntroduceerd bij de Jumbo in het Brabantse Vlijmen, is gekomen om te blijven, meldde de Volkskrant. De kletskassa is een soort tegenhanger van de zelfscankassa’s die je in steeds meer supermarkten ziet. Bij de kletskassa kun je terecht als je wat minder haast hebt, en juist zin hebt in een uitgebreid praatje. Heb je ‘echt’ behoefte aan een goed gesprek, dan kan de kassamedewerker je zelfs doorverwijzen naar de koffietafel in de winkel. Daar zit dan een vrijwilliger van ‘Alles voor Mekaar’: een stichting die buren met elkaar in contact wil brengen, en daar is behoefte aan. De Jumbo opende een tweede kletskassa in het Noord-Brabantse Raamsdonksveer.

Rolstoelvriendelijke natuur

Natuurmonumenten maakt meer natuurgebieden toegankelijk voor rolstoelers. Dat schrijft Trouw. Op dit moment zijn er 27 natuurgebieden met aangepaste en verbrede paden waar mensen in een rolstoel goed overheen kunnen. Daar komen er nog dertien bij. En niet alleen aan de paden wordt gedacht: er komen ook invalidentoiletten langs de route, lagere borden met informatie over het gebied en rolstoelvriendelijke ‘speelnatuurplekken’.

Spinnenweb vervangt plastic

Onderzoekers van de Aalto universiteit en het VTT Technical Research Centre of Finland komen met een mogelijk alternatief voor plastic. Dit meldt het Good News Network. Door proteïne uit spinnenwebben te mengen met cellulose uit houtvezels, krijg je volgens hen een nieuw materiaal, dat stevig en rekbaar is. Het is een unieke vondst, want die twee eigenschappen gaan moeilijk samen. Het materiaal is natuurlijk afbreekbaar en schaadt de natuur niet. Ook hoeven spinnen geen overuren te gaan draaien: de proteïne wordt gemaakt met behulp van een gemodificeerde bacterie.

Cultureel erfgoed beschermd

De Amerikaanse J. Paul Getty Trust gaat de komende tien jaar meer dan 90 miljoen euro investeren in het beschermen van cultureel werelderfgoed. Dat lezen we in de NRC. Hiermee gaat de kunstinstelling historische plekken beschermen tegen bijvoorbeeld toerisme, klimaatverandering en zelfs terrorisme. De eerste projecten die op de agenda staan, zijn het behoud van de havenstad Paphos in Cyprus en het opzetten van opleidingen om kunstschatten in gevarenzones zoals Noord-Irak in veiligheid te brengen. Ook krijgen de Universiteiten van Stanford en Massachusetts subsidies om de ruïnes van bijvoorbeeld Pompeï digitaal in kaart te brengen.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie