Positief nieuwsoverzicht: gratis reizen met klimaatstaking, het Prinses Irene voedselbos en meer

The Optimist 23 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Kinderhersenlab

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum Sophia opent volgend jaar een hersencentrum speciaal voor kinderen, meldde het AD. Jaarlijks worden vijfduizend kinderen met een hersenaandoening behandeld. In het nieuwe centrum bevinden alle specialisten zich straks onder een dak. Ook krijgt het centrum een Kinderhersenlab. Daar worden de hersenen van tweehonderd jonge patiënten uitgebreid getest en gemeten om meer te leren over hersenziekten en de gevolgen ervan.

Ode aan de natuur

Prinses Irene heeft in het Amsterdamse theater Carré een voorstelling aangeboden gekregen, getiteld Ode aan de natuur. Dit vanwege haar tachtigste verjaardag en haar betrokkenheid bij natuurbehoud. De Stichting Nationale Boomfeestdag maakte bij deze gelegenheid bekend dat ze haar bedanken voor haar jarenlange inzet voor de natuur door het aanplanten van een nieuw bos in Alphen aan den Rijn: het IreneBos. Ruim vierhonderd kinderen uit die gemeente gaan daar binnenkort 225 bomen en struiken planten. Samen vormen deze onder meer een voedselbos en een bijenbos. Da’s nog eens een verjaardagscadeau!

‘Slimme neus’

Een apparaat genaamd de e-nose van Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC en Radboud UMC kan longkankerpatiënten helpen bij de keuze van een behandeling, schreef RTL Nieuws. Aan de hand van de lucht die een patiënt uitademt, kan de e-nose beoordelen of diegene baat heeft bij immuuntherapie. Momenteel wordt via weefsel uit de longen van de patiënt gekeken of immuuntherapie kan helpen. De ademmethode van de e-nose levert volgens de onderzoekers eerder de juiste voorspelling op en dat is minder belastend voor de patiënt.

Einde kindhuwelijken

Indonesië heeft een einde gemaakt aan kindhuwelijken. Voortaan mogen Indonesische meisjes pas trouwen als ze negentien zijn. Eerder mocht dat vanaf hun zestiende of eerder als de ouders de rechter om toestemming vroegen. Indonesië staat in de top tien van landen met de meeste kindbruiden. Volgens CNN stemde het Indonesische parlement unaniem voor de wetswijziging. De directeur van de organisatie Girls Not Brides Rachel Yates noemt de maatregel een positieve stap in de strijd voor gelijke rechten van vrouwen en mannen in Indonesië.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie