Positief nieuwsoverzicht: oplossing lerarentekort, Kenia vergroenen en meer

The Optimist 20 sep 2019 Samenleving

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Oplossing lerarentekort

Een wiskundeleraar die op 200 kilometer afstand lesgeeft aan zijn klas met behulp van een webcam en een digitaal schoolbord. Volgens het bedrijf Like2Teach is het de oplossing voor het lerarentekort. Dit schrijft de Volkskrant. Volgens Like2Teach hoeft een leraar helemaal niet fysiek voor de klas te staan om een goede les te geven. Hij schrijft z’n formules op het digibord en communiceert met de klas via een videoverbinding. De klassenassistent bewaakt de orde en regelt de techniek. Een school in Gouda experimenteert er momenteel mee.

Vrouwelijke speelgoedsoldaatjes

De Amerikaanse speelgoedmaker BMC brengt vanaf eind volgend jaar ook vrouwelijke versies van hun bekende plastic groene soldaatjes op de markt. De eigenaar van BMC, Jeff Imel, zegt dat hij al een tijd bezig was met het ontwerpen van de soldaatjes. Hij kreeg namelijk enorm veel brieven binnen van meisjes en vrouwen die vroegen om een collectie van vrouwelijke soldaatjes. Zo ook van de zesjarige Vivian Lord. Zij is blij met het nieuws, vertelt ze aan Eye Witness News.

Nederlander plant 300.000 bomen

Overdag is de 34-jarige Roeland Lelieveld werkzaam als ambtenaar, maar ’s avonds zet hij zich in voor zijn project Africa Wood Grow. Met dit project probeert hij Kenia te vergroenen en hiervoor reist hij drie keer per jaar af naar het land. ‘Ik wil iets betekenen en ik heb behoefte aan avontuur. Hiermee sla ik twee vliegen in een klap.’ Op 19-jarige leeftijd reisde Roeland voor zijn hoveniersopleiding naar Kenia. Hij constateerde dat het land verkeerd werd gebruikt, met erosie en landdegradatie tot gevolg. ‘Dat moest anders.’ Volgens de hovenier in opleiding lag de oplossing in het aanleggen van nieuw bos met boomsoorten die goed tegen de droogte bestand zijn. Maar dat kost geld. Vanaf dat moment is hij zijn spaargeld opzij gaan zetten. In vijf jaar tijd spaarde hij € 20.000 bij elkaar, volgens zijn toen gemaakte begroting genoeg om te starten. Inmiddels heeft hij 300.000 bomen geplant. Lees hier het volledige verhaal.

Genezen van blindheid

De Britse James O’Brien was twintig jaar lang blind aan zijn rechteroog, maar dankzij een baanbrekende stamcelbehandeling kan hij weer zien. O’Brien werd op zijn achttiende slachtoffer van een zogenoemde acid attack, een aanval waarbij ammoniak in zijn gezicht werd gegooid. Hij raakte daardoor blind aan één oog. De afgelopen achttien maanden werd James behandeld met behulp van een nieuwe techniek. Artsen vervingen met succes het littekenweefsel van zijn blinde oog door een stukje gezond weefsel van zijn goede oog. Hij is de eerste persoon die deze behandeling kreeg via het publieke gezondheidsstelsel van het Verenigd Koninkrijk. De hoop is dat de techniek nu meer mensen gaat helpen.

Vierdaagse werkweek

Alle driehonderd werknemers van de Deense gemeente Odsherred zijn vanaf deze week iedere vrijdag vrij. In ruil daarvoor zijn ze op de overige vier dagen langer bereikbaar. Odsherred is de eerste gemeente van Denemarken die een vierdaagse werkweek invoert, zo schrijft The Local.dk. In ruil voor hun vrije dag werken de ambtenaren van maandag tot en met donderdag wat extra uren. Op die dagen zijn ze daarom ook langer bereikbaar voor de inwoners van Odsherred: die kunnen vier dagen in de week van 7 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds bij de ambtenaren terecht. Het gaat voorlopig nog om een proef, maar het hoofd van de HR-afdeling van Odsherred, Kirsten Lund Markvardsen, is ervan overtuigd dat de gemeente binnen de nieuwe structuur betere service kan bieden dan met een traditionele vijfdaagse werkweek.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie